Srbija

Ponedeljak, 22.06.2009.

08:09

Nemački Meser kupio RTB-ovu fabriku

Fabrika za dobijanje kiseonika "Kisikana", iz sastava RTB Bor, prodata je na aukciji nemačkoj kompaniji Meser tehnogas po ceni od 2,5 miliona dolara.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Navedena cena bila je i početna, a kupac fabrike se, između ostalog, obavezao da će obezbediti kontinuitet proizvodnje u okviru delatnosti produkcije tehničkih gasova, najmanje deset godina od momenta zaključenja ugovora, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Tu je i poseban ugovor sa RTB-om kojim se vlasnik obavezuje na dugoročno snabdevanje tog basena tehničkim gasovima u narednih 10 godina.

Kako se navodi na sajtu borskog kombinata bakra, Meser je jedan od najvećih svetskihproizvođača tehničkih gasova u svetu, i obavezao se da će za poboljšanje procesa proizvodnje "Kisikane" investirati najmanje 1,1 milion dolara.

Fabrika kiseonika, koja radi od 1978. godine, proizvodi taj gas za potrebe topljenja, a u njoj se produkuju i tečni kiseonik, gasoviti i tečni azot. U okviru iste fabrike radi i punionica boca za kiseonik, azot i ugljen-dioksid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: