Biz - B92.net

Bajatović za gradnju nuklearki; "Videćemo šta će predsednik sa Putinom da dogovori" VIDEO

Beograd -- Zbog energetske krize sve više zemalja oslanja se na nuklearnu energiju.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

U našoj zemlji poslednjih dana zvaničnici govore da je došlo vreme da se ukine moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana koji je na snazi od kada se 1989. dogodila katastrofa o Černobilu.

O tome je TV Prva razgovarala sa direktorom Srbijagasa, Dušanom Bajatovićem i Vedranom Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

"Mi sa rezervama gasa možemo da držimo stabilnu situaciju, a videćemo šta će predsednik Aleksandar Vučić s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da dogovori", rekao je Bajatović dodavši da će dotad biti gasa i za industriju i za građanstvo, za koje nema promene cena do kraja grejne sezone.

"Zalažem se za gas kao prelazno gorivo i za gradnju nuklearke u Srbiji. Srbiji je potrebna nuklearna energija", istakao je Bajatović.

"Imaćemo dovoljno gasa i tople domove za ovu zimu. Ali energetski miks mora da sadrži energije koje ne emituju ugljen-dioksid", dodao je. Zeleni izvori imaju ozbiljnu manu, jer može da nema vetra i sunca, ukazuje Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija sada 70 odsto svoje energije dobija iz uglja, što će u procesu pristupanja EU morati da se menja, inače će se plaćati skupe takse na emisiju ugljen-dioksida.

Postavlja se pitanje gde naći toliko energije, i to što brže.

"Za nuklerake morate da sagradite objekat, kupite tehnologiju, obrazujete kadrove, a samo period izgradnje je sedam godina, međutim, time ćemo najbrže supstituisati ugalj", objašnjava prvi čovek Srbijagasa.

"Kada se 2011. godine desio akcident u Fukušimi, nijedan život nije izgubljen zbog radijacije", istakla je Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, dodavši da se od Černobilja daleko uznapredovalo u smislu sigurnosne kulture.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija