Biz - B92.net

B92 u "ikonovozu" od Beograda do K. Mitrovice

Od danas, posle skoro dve decenije, ponovo saobraća voz od Beograda do Kosovske Mitrovice.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Kancelarija za KiM
Foto: Kancelarija za KiM

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri zatražila je od EU da zaustavi, kako je navela, "nelegalni srpski voz" jer tvrdi da predstavlja provokaciju za vlasti Kosova. Ovo prevozno sredstvo specificno je po mnogo čemu.

Posle 18 godina prugom se ponovo moze od Beograda do Kosovske Mitrovice. Za stanovnike Kosova i Srbije ovo su vagoni puni simbola.

Osim saobracajnog, ova linija ima i politicki značaj. Kako ce Prišina gledati na njega?

“Ovaj voz u političkom smislu ne bi trebalo da predstavlja novost s obzirom da na toj ruti već 10 godina saobraća voz KM- KV”, kaže Marko Đurić.

A ono sto ovaj voz izdvaja od ostalih jesu i njegov eksterijer i enterijer. Da je Kosovo Srbija pise na 21 jeziku, između ostalog i na slovačkom zbog čega se moglo pomisliti da je u pitanju gramatička greška. Već je dobio i nadimak “ikonovoz” pošto je unutrašnjost obojena verskim simbolima.

B92: Mislite li da neko ko nije pravoslavac može osećati neprijatno?

“Ovo je UNESCO kulturno nasleđe i kao što mi nekada volimo da vidimo različitosti ljudima koji su tolerantni i široki ovo ne bi trebalo da smeta”, kaže Đurić.

Uz besplatan internet, ova linija nudi i povoljniju cenu karte od autobuske.

Udaljenost od 318 km ovaj voz prelaziće za nešto vise od 9 sati. Cena povratne karte iznosi oko 1.600 dinara ali uz povlastice ona može biti i jeftinija.

Voz ce saobraćati do kraja februara do kada ce se ispitivati koliko je i da li ekonomski isplativ.

Opširnije u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.