Mali odgovorio Nikeziću: "Nema potrebe za izmišljenim ciframa"; "Građani pamte"

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali reagovao je na najnovije saopštenje, kako je rekao, Đilasovog portparola i uposlenika Dušana Nikezića.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2021.

16:37

Mali odgovorio Nikeziću:
Foto: Ministarstvo finansija

Nikezić, po njegovoj oceni, po starom dobrom običaju samo kritikuje, ali bez ijednog valjanog argumenta.

"Šampion lošeg zaduživanja Dušan Nikezić uporno pokušava da, bez ijednog argumenta, kritikuje bukvalno svaki naš korak. Problem mu je što ulažemo u ekologiju i zelene projekte, ne svidja mu se što gradimo pruge i puteve... Očigledno nije svestan da za brzu prugu Subotica – Horgoš-Državna granica, koja je deo magistralne pruge Segedin-Baja, Srbija plaća samo za svoj deo, dakle do državne granice. Projekat rekonstrukcije modernizacije pruge od izuzetnog je značaja za obe države, i Srbiju i Mađarsku, a na teritoriji naše zemlje nalaze se dve deonice: Subotica-Horgoš- Državna granica (Reske) u dužini od 26,63 kilometra i deonica Subotica – Državna granica (Čikerija) u dužini od 11,90 kilometara. Inače, celokupan projekat uključuje nadogradnju i rekonstrukciju postojećih deonica pruge, kao i izgradnju demontiranih deonica pruge u Srbiji i Mađarskoj", naveo je Mali.

Kako je objasnio, projekat se finansira delom iz budžeta Republike Srbije, a delom iz kredita kod OTP banke Srbija AD Novi Sad.

"Ne očekujem od vas da razumete šta su projekti od opšteg značaja, koju su važni za sve građane, a ne samo za vas i vašeg poslodavca Dragana Đilasa. Mi danas gradimo puteve, pruge, bolnice, dok ste sa druge strane vi preskupim zaduživanje punili sopstevne džepove. Dakle, za razliku od vas, danas radimo i gradimo", istakao je on.

Napomenuo je da je javni dug pod kontrolom i da će tako i ostati, za razliku od vremena kada su i Nikezić i njegov gazda bili u vlasti, kada je prelazio 70 odsto BDP-a.

"Nikeziću, nema potrebe za izmišljenim ciframa koje u poslednje vreme pokušavaš da serviraš, pošto one nemaju veze sa zdravim razumom. Podaci jasno govore, za one koji žele da čitaju. Prema najnovijim procenama, Srbija će do kraja godine imati na centralnom nivou udeo javnog duga u BDP-u 58,4 procenata. Uprkos svim merama koje je država sprovela, udeo javnog duga u BDP-u ostaće na nivou ispod 60 odsto, koliko propisuje Mastriht", napomenuo je Mali.

On je istakao da Srbija ima novca, pre svega zahvaljujući tome što je lopovska ekonomska politika, koja je njihov fah, ostala u prošlosti.

"Da, mi sada imamo novca, jer zahvaljujući odgovornoj i domaćinskoj ekonomskoj politici uspeli smo da uštedimo, kao i da se uspešno borimo sa izazovima koje proizvodi virus korona. Tako smo samo prošle i ove godine izdvojili oko osam milijardi evra za pakete pomoći privredi i građanima. U vaše vreme, čini se da bi nedostajalo i volje, kao i novca. Građani ne zaboravljaju kako je volšebno na računima kompanija Dragana Đilasa, dok je vodio prestonicu, završilo 619 miliona evra, ne zaboravljaju ni kako ih je zamajavao izgradnjom Pazl grada ili lažne replike Terazija, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, izgradnju Mosta na Adi i slične projekte na kojima su se uzimali procenti i gde se vodilo računa isključivo o zaradi. Ne zaboravlja se Nikeziću ni činjenica da si ti, dok si bio državni sekretar u Ministarstvu finansija uspeo da zadužiš zemlju po kamatnoj stopi od 7,25 odsto. I da još jednom podsetim, baš ovih dana vraćamo još 700 miliona dolara vaše preskupe obveznice", podsetio je Mali.

On je naglasio da su Nikezić, njegov gazda i ostali zaposleni u poslovnoj grupaciji SSP uspeli svojevremeno da privatizuju javne finansije, jer su pare završile na privatnim računima, negde daleko, izvan Srbije, te da lažni altruizam koji sada pokušavaju da serviraju ne može da ih ponovo ubaci u fotelje.

"Građani pamte i znaju da računaju, te su u potpunosti svesni da vaš račun može jedino da znači debeo minus za njih", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: