Saznajemo: Evo kako će izgledati prvi održivi rudnik u Srbiji i koliki će mu biti životni vek

Ministarstvo rudarstva i energetike nedavno je izdalo rešenje kojim se kompaniji Ziđin majning odobravaju poslovi na projektu izgradnje rudnika Čukaru Peki.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.07.2021.

11:32

Saznajemo: Evo kako će izgledati prvi održivi rudnik u Srbiji i koliki će mu biti životni vek
Ovako æe izgledati Èukaru Peki; Foto: Ziðin majning

Kako iz navedene kompanije kažu za B92.net, predviđeni kapacitet proizvodnje ovog rudnika je 3,3 miliona tona godišnje.

"Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina", poručuju iz Ziđin majninga, napominjući da su trenutno fokusirani na razvoj Gornje zone rudnika.

Proizvodiće, kako je ranije i najavljeno - bakar i zlato.

"Za gornju zonu procenjena količina metala bakra je 1,21 milion tona, dok je količina metala zlata 76 tona", dodaju naši sagovornici.

Prvi održiv rudnik

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Dejan Milijanović, kazao je ranije tokom ove nedelje da će prvi održivi rudnik biti upravo Čukaru Peki i izrazio nadu da će biti još takvih rudnika.

Gigantski damperi i svemirski prizori: B92.net na terenu gde će moći da se kopa ceo milenijum

Naglasio je da veruje da Srbija raspolaže značajnim resursima kada je reč o metalnim i nemetalnim mineralnim sirovinama i da to prirodno bogatstvo treba da čuva i koristi na održiv način.

"Verujem da možemo da pokažemo da je u Srbiji moguće da se razvija rudarstvo koje je održivo i odgovorno prema životnoj sredini", istakao je Milijanović.

Na pitanje u kojoj meri će pažnja biti posvećena ekologiji, iz Ziđin majninga za naš portal poručuju da su posvećeni izgradnji fabrika u vrtnom stilu i zelenih rudnika, vodeći se principima "najviših standarda i najstrožih zahteva".

"Do sada je u objekte zaštite životne sredine uloženo oko 34 miliona evra", ističu iz kompanije.

Lokalci - prioritet

Ističu da od juna njihova kompanija ima 438 zaposlenih, od kojih je 359 zaposlenih iz lokalne zajednice (oko 82 odsto).

"Očekuje se da će ukupan broj zaposlenih dostići 1.235 nakon rada na projektu Gornja zona. Naš plan je da većinu radnih mesta pružimo lokalnom stanovništvu, dostižući 90 odsto", najavljuju.

Ambiciozni planovi Kineza u Boru: Evo koliko će Ziđin proizvesti zlata u narednom periodu

Sem zaposlenih u njihovoj kompaniji, tu su i podizvođači, uključujući lokalne kompanije - Inkop, Transkop i Kalubra, te kineske kompanije Honda, JCHX, Tiejiuju i Jinshan.

"Nakon izgradnje infrastrukturnih objekata, većina podizvođača i njegovih radnika će završiti radove i napustiti rudnik", kažu.

Srbija - druga u Evropi

Ukupna vrednost investicija na projektu Čukaru Peki iznosi 474 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u poslednjem kvartalu 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto", zaključuju u resornom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: