Kako da pokrenete sopstveni biznis? Primer iz Beograda mogao bi da vas ohrabri

"Najbolja investicija je vreme koje ćete potrošiti na učenje i proučavanje svog posla."

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

15:25

Kako da pokrenete sopstveni biznis? Primer iz Beograda mogao bi da vas ohrabri

Ovako za B92.net ocenjuje preduzetnica Maja Mladenović, koja vodi "MM i slatko i slano" u Beogradu. Pogađate po samom nazivu - Maja je ekspert za torte, kolače i slani ketering program, a pre par godina rešila je da pokrene privatni posao i to potpuno sama.

Kako je tekla njena poslovna priča?

"U mom slučaju ideja za pokretanjem posla je protekla iz ljubavi prema slatkišima, prvenstveno tortama, i moji prvi koraci u ovom poslu su bili usmereni ka članovima porodice i bliskim prijateljima. Vremenom se moj krug kupaca širio, a samim tim i asortiman. Početkom 2019. godine sam donela odluku da i zvanično pokrenem posao. Trenutno posao obavljam potpuno samostalno, iako sam imala planove za proširenje, ali zbog aktuelne situacije, moji planovi su odloženi za neka srećnija vremena", kaže naša sagovornica.
Maja Mladenoviæ; Foto: Privatna arhiva
Kako dodaje, svaki početak je težak, međutim ona se upustila u preduzetničke vode i posvetila dovoljno vremena svakom detalju, od receptura koje koristi, preko opreme koju je nabavila, uređenja radionice po propisanim standardima, pa do izrade sajta.

"Možda bi to mogao biti dobar savet za sve buduće preduzetnike da se do detalja informišu o svim aspektima svog budućeg posla i da je najbolja investicija upravo to vreme koje će potrošiti na učenje i proučavanje svog posla", navodi Mladenovićeva.
Foto: MM i slatko i slano
Koncept njenog posla je, ističe, izrada slatkog i slanog programa po narudžbini, odnosno za svakog kupca isporučuje ketering koji se prilagođava posebnom zahtevu.

"U principu, u ponudi imam sve ono što može biti posluženje na proslavama, ali i porodičnim okupljanjima. Torte su izuzetno važan i nezaobilazan detalj na svim rođendanima i svadbama, dok se sitni kolači i slani program poručuju za neke druge prilike, kao što su slave, poslovni susreti i slično. Svakoj porudžbni pristupam sa puno pažnje, jer osim ukusa mislim da je estetski deo izuzetno bitan za ovaj posao. U ovom poslu postoje trendovi koji se prate, tako da se zahtevi stalno menjaju, ali mogu reći da je svaki zahtev izazov za sebe. Na sajtu svom sajtu www.mmislatkoislano.rs sam izdvojila samo neke zanimljive zahteve, ali ideje mojih kupaca su neiscrpne", objašnjava.
Foto: MM i slatko i slano
Prema njenim rečima, konkurencija sa jedne strane jeste jaka, ali sa druge strane želje se razlikuju, bilo da se govori o ukusu, bilo o dekoracijama.

"Industrijske proizvođače svakako ne smatram svojom konkurencijom i program koji se može naći po velikim trgovinskim lancima ima neku potpuno drugačiju ideju. Što se malih proizvođača tiče, mislim da svako može pronaći neko svoje mesto na tržištu, jer se ukusi zaista razlikuju", napominje.

U svemu tome dosta joj je pomogao i jedan od programa podrške preduzetnicima Ministarstva privrede.
Foto: MM i slatko i slano
"Ministarstvo privrede preko Fonda za razvoj RS ima zaista širok spektar programa koji su namenjeni različitim kategorijama biznisa. Ja sam konkretno aplicirala za startap kredit i to je upravo bio i jedini način da svoju ljubav prema tortama, kolačima i keteringu pretočim u posao. U prvom koraku sam pohađala Obuku za početnike u biznisu kod Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije u Beogradu, gde sam dobila neke važne informacije i znanja. Ova obuka je besplatna i mislim da bi za sve koji razmišljaju o preduzetništvu bilo dobro da je pohađaju. Na obuci se dobuju sve potrebne informacije za startap kredit i na osnovu toga sam pripremila svu potrebnu dokumentaciju", pojašnjava.

Priprema za program, dodaje, sigurno da nije laka, ali ukoliko se prate svi koraci, svako može da pripremi sve što je potrebno.
Foto: MM i slatko i slano
"Ovi startap krediti su šansa koju bi trebalo da iskoristi svako ko počinje posao, jer finansiranje na ovaj način omogućavava više pogodnosti. Kao prvo, uz odobreni kredit privrednici dobijaju i bespovratna sredstva, što je tipično za sve programe Ministarstva pravde. Zatim, kamate su izuzetno povoljene i daleko ispod drugih ponuda koje postoje na tržištu. Na kraju, tu je i grejs period koji je od izuzetne važnosti na početku posla. Kada se sve tri pogodnosti ovako uključe u isti program, bespovratna sredstva, niska kamata i grejs period, mislim ne postoji bolji način za početka u poslovanju", zaključuje Mladenovićeva.

Proteklu godinu, bez sumnje, obeležio je koronavirus. Naša sagovornica ističe da je aktuelna pandemija imala ogroman negativan uticaj na njen posao.
Foto: MM i slatko i slano
"Već godinu dana proslave se organizuju u krugu porodice, tako da su danas rođendanske torte male, 2-3 kilograma, dok su pre pandemije isti kupci organizovali velike rođendane sa bogatim posluženjem. Nekada je jedna proslava mogla da bude i po 20 kilograma slanog i slatkog programa. Trenutno radim toliko da mogu da platim poreze, doprinose i ratu kredita, ali se nadam da ovo neće potrajati još dugo i da ćemo od leta svi polako da se vratimo na staro", poručuje.

Neki od planova zaustavljeni su upravo zbog pandemije.

"Ali svakako nisam odustala od ideja da proširim svoju radionicu i da zaposlim određeni broj radnika. Ideja mi je da više razvijem ketering za poslovne potrebe, ali svakao sada nije pravi momenat za to. Inače, i za dodatno zapošljavanje postoji poseban program Ministarstva privrede, pa bih svakako u budućnosti razmišljala i u tom pravcu", kaže ona. Podsetimo, kako je B92.net već pisao, Ministarstvo privrede trenutno sprovodi Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, a tu je i program za podršku startap kompanija.

Takođe, treba napomenuti da od ove godine za bespovratna sredstva iz programa Ministarstva privrede namenjenog početnicima u poslovanju mogu da konkurišu i oni privredni subjekti koji se bave turizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: