Polovina potrošača u Srbiji planira šoping za Crni petak, u onlajn kupovini kaskamo za Evropom

Polovina evropskih kupaca (52%) i 50,9 posto potrošača u Srbiji planira da obavi prazničnu kupovinu tokom trajanja popusta za vreme Crnog petka.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2020.

11:20

Polovina potrošača u Srbiji planira šoping za Crni petak, u onlajn kupovini kaskamo za Evropom
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

To je pokazalo istraživanje kompanije Kasperski, čiji podaci govore i to da je, za razliku od 60 procenata potrošača u Evropi, nešto više od trećine (39,4%) potrošača u Srbiji izjavilo da veći deo praznične kupovine planiraju da obave onlajn.

Oko 45,6 procenata ispitanika u Srbiji, dodaje se, planira da ostavi prazničnu kupovinu za poslednji trenutak, u nadi da će naići na veće popuste. Kako je onlajn kupovina u porastu, nalazi kompanije takođe pokazuju da većina ispitanika ne planira da smanji troškove kada je reč o prazničnoj kupovini - uprkos ekonomskoj recesiji širom kontinenta.

Samo četvrtina (26%) evropskih potrošača namerava da ove godine smanji budžet za ove kupovine i to za trećinu ili više zbog finansijskih ograničenja prouzrokovanih pandemijom kovida, dok u Srbiji 27.4 posto ispitanika planira da uradi isto. U Evropi ovaj broj raste i do 30 procenata među ispitanicima životne dobi od 25 do 34 godine, koji su najviše pogođeni gubitkom radnih mesta usled pandemije.

Kako je broj potrošača koji popuste pronalaze putem interneta sve veći, povećava se i rizik koji su ljudi spremni da preduzmu kako bi ostvarili veće uštede. Uprkos mogućnosti da upadnu u zamku prevaranata i postanu žrtve lažnih sajtova koji nude popuste, gro evropskih i srpskih kupaca je spremno da ostavi svoje lične podatke na mreži. Samo 16 odsto ispitanika u Evropi i 23,8 procenata u Srbiji to ne bi učinilo.

Kupcima se savetuje da kupuju samo u legitimnim onlajn prodavnicama, da sami ukucaju adresu sajta ili da je odaberu preko svoje bukmark opcije jer je to bezbednije nego da kliknu na link, te da koriste traku za adresu na svom pregledaču kako bi proverili da li je veb-sajt koji posećuju ispravan i bezbedan i da li ima oznaku katanca ili počinje sa HTTP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: