Sednica skupštine; Rebalansom se ulaže u zdravstvo, poljoprivrednike, infrastrukturu

Skupština Srbije počela je danas sednicu na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta za 2020. godinu.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.11.2020.

13:09

Default images

Završen današnji deo sednice, nastavak u četvrtak u 10.00

Predsednik Skupštine Ivica Dačić zaključio je današnji deo sednice, načelni i jednistveni pretres o predlogu zakona. Nastavak je u četvrtak u 10 sati.

"Nadam se da će biti kratka rasprava o ovom jednom amandmanu i glasanje", rekao je Dačić.

Bakarec: Srbija ima najmanji pad u Evropi, "zato što nismo podeljeno društvo"

Poslanik SNS-a Nebojša Bakarec rekao je da su ponosni zbog projekcije MMF-a i Evropske komisije, jer Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi.

"Zbog čega smo mi šampioni? Zato što nismo podeljeno društvo. Vidimo ovih dana Amerika je podeljeno društvo. Mi smo složni, imamo sposobnu vlast. Idemo složno u jednom pravcu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ova vlast je podigla strašno mnogo bolniica, 90 domova zdravlja i ambulanti, "a gradi se i obnavlja 20 bolnica za 200 miliona evra, gradi se još Kliničkih centara za 300 miliona evra".

Arsić: Da li Pavle Petrović radi za građane ili tajkune?

Poslanik Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za privredu, Veroljub Arsić rekao je da nijednom nije čuo Pavla Petrovića iz Fiskalnog saveta da je kritikovao Dragana Ðilasa dok je bio na vlasti i upitao da li on radi za građane ili za tajkune.

Obraćajući se ministru finansija Siniši Malom, Arsić je rekao da neće glasati za rebalans na osnovu izveštaja Fiskalnog saveta, već da će ga podržati na osnovu iskustava kakve zakone o budžetu vlada šalje u skupštinu.

Poslanik SNS je primetio da je predsednik FS Pavle Petrović najviše zamerki imao zato što je svim punoletnim građanima iz republičkog budžeta dato po 100 evra, navodeći da ne razume zašto se to uopšte nalazi u izveštaju Fiskalnog saveta, jer je taj rebalans budžeta već usvojen.

Objasnio je da je po 100 evra građanim dato iz ekonomskih, ali i psiholoških razloga, te da je novac iskorišćen u domaćoj potrošnji i da od toga svi imaju koristi.

"Ali to je jako teško objasniti predsedniku Fiskalnog saveta Srbije - Pavlu. Zašto? Taj Fiskalni savet je postojao i dok je Dragan Ðilas bio na vlasti. I sada se polemika vodi oko 700 miliona evra koji su dati građanima Srbije. Nisam čuo nijednom predsednika FS S za vreme prethodnog režima da kaže Ðilasu da ne ukrade 700 miliona evra od građana Srbije", rekao je Arsić u parlamentu.

Kako je naveo, Petrović je tada ćutao, zbog čega je Arsić upitao da li on radi za građane ili tajkune.

"Sve ovako kako radi mene ubeđuje da ne radi u interesu građana Srbije nego u interesu tajkuna jer zaista dok su oni bili na vlasti ja nisam čuo nijednu ozbiljniju kritiku FS S, ne na način kako su trošili novac nego kako su krali državni novac i narodne pare”, rekao je Arsić.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović juče je Odboru za finansije rekao da je Srbija mogla da ima manji deficit, ali da se to nije dogodilo zbog strukturnih problema i nekih neefikasnih mera ekonomske politike.

Kao glavni "promašaj" je naveo pomoć građanima u iznosu od 100 evra. "Nivo stranih direktnih investicija će drastično porasti"

Poslanik SNS-a Vladimir Marinković rekao je da će nivo stranih direktnih investicija drastično porasti naredne godine.

"To govori cifra od 14 milijardi dinara koje je namenjena kao jedna vrsta pomoćI, podsticaja stranim investitorima da investiraju u našu zemlju, zapošljavaju ljude, ulažu u opremu, tehnologiju", rekao je Marinković.

On je naveo da kada mnoge zemlje, koje su modernije, imaju stopu nezaposlenosti od 20 odsto, kada se zatvaraju ponovo, Srbija uspeva da nastavi sa inevstiranjem, uspeva da povećava kapitalne investicije...

Milenko Jovanov: Mera od 100 evra nije za kritiku, već za pohvalu

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da deficit nije proizvod lošeg planiranja, niti posledica preteranog trošenja.

"On je rezulatat toga što se Vlada borila u okolnostima pandemije za očuvanje života i privrede", rekao je Jovanov.

Govoreći o kritikama da nije trebalo usmeravati novac ka građanima, pre svega kritikama koje se odnose na 100 evra, on je rekao da se tu onda postavalja pitanje "zašto sve ovo radimo, zašto podižemo ekonomiju".

"Valjda zbog građana, da ljudi osete da bolje žive, da u ovim vremenima država stoji uz njih. Zato nije za kritiku već za pohvalu".

Nataša Jovanović: Srbija daleko bolje prošla od svih u regionu

Nataša Jovanović sa poslaničke liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" rekla je da je Srbija napredovala u svim segmentina društva, te je došla do toga da je lider na Balkanu.

"Ovo je drugi rebalansa, prvi je bio i aprilu, i mi smo ispunili sva obećanja koja smo dali građana i prema pojedincima i prema privredi".

Ona je komentarišući stanje u regionu što se tiče pada BDP-a, rekla da je Srbija daleko bolje prošla od svih zahvaljujući "mudroj politici Vlade".

Snežana Paunović: Poslanička grupa SPS-a će svakako podržati rebalans, samo bi zluradi komentari bili da je naš deficit strašan

Poslanica SPS-a Snežana Paunović rekla je da će oni kao poslanička grupa Socijalističke partije Srbije svakako podržati rebalans budžeta.

"U nekoliko talasa je Vlada pomagala ugroženim kategorijama. Kada uzememo u obzir da je život stao u jednom trenutku zbog koronavirusa, ona bi samo zluradi komentari bili da je naš deficit strašan, ko zna kako tragičan", rekla je Paunović i dodala da deficit jeste veći od očekivanog, ali bolji od mnogih razvijenih zemalja.

Rekla je da je i za svaku pohvalu pomoć turističkim agencijama.

Poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara podržaće rebalans budžeta

Poslanik Saveza vojvođanski Mađara (SVM) Arpad Fremnod izjavio je da će poslanička grupa SVM podržati rebalans budžeta.

"Očekujemo i predlog zakona o budžetu za 2021. godinu kroz koji se nadam da ćemo rešiti problem poljoprivrednika sa plaćanjem doprinosa za penzijsko i invalidno osiguranje", rekao je Fremond.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da zna u čemu je problem, te da je već od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića dobio predlog. "Siguran sam da da ćemo tokom sledeće godine imati defintivno rešenje", rekao je Mali.

Marija Jevđić: Jedinstvena Srbija će podržati rebalans budžeta, vidi se da Vlada želi da u najboljoj meri odgovori potrebama građana

Poslanica JS Marija Jevđić navela je da se vidi da Vlada želi da preusmeri novac u što bolje ublažavanje posledice pandemije.

Ona je navela da Jedinstvena Srbija podržava napore Vlade i da će poslanici te stranke podržati predloženi rebalans budžeta u danu za glasanje.

Kako je navela, usvajanje rebalansa nije ništa neuobičajeno, imajući u vidu nesigrune procene ekonomskih kretanja pod uticajem zdravstvene situacije.

"Primećuje se da Vlada želi da u najboljoj meri da odgovori potrebama građana i da kroz dodatna sredstva ublaži negativne posledice izazvane koronavirusom".

Goran Kovačević: Možemo da budemo lider zapadnog Balkana

Prema rečima Gorana Kovačevića sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", Srbija je država sa najvećim ekonomskim potencijalom na zapadnom Balkanu, a naš budžet je dokaz da možemo da budemo lider u regionu.

"Kriza je i tek smo na početku. Ja ne mislim da je ona izazvana koronavirusom, već da je ugrađena u funkcionisanje globalne ekonomije. Nažalost, ona pogađa i Srbiju. Deficit je sasvim normalna posledica ekonomske krize", kazao je Kovačević.

Podsetio je i da je ranije izjavio da će se tokom svake priče o budžetu vraćati na rektorku Univerziteta u Beogradu koja, kako je naglasio, ni danas nije rekla gde su 130 miliona sopstvenih prihoda i kako se troše na ovom univerzitetu.
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ
Žarko Obradović: Rebalans je dobra reakcija na pandemiju

Kako je naveo prof. dr Žarko Obradović, Socijalistička partija Srbije će u danu za glasanje podržati Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetu za 2020. godinu.

"Podržaćemo ovaj zakon zato što smatramo da je reč o jednom dobrom zakonu kojim se na pravi način reaguje na sve ono što se dešava širom sveta, a i u Srbiji. To je dobra reakcija Vlade na pandemiju", ocenio je on.

Glavni ciljevi rebalansa, prema njegovom mišljenju, jesu briga za zdravlje, nastavak investicionog ciklusa i pomoć preduzećima i privredi.

"Ako tome dodamo ostale elemente, koji podrazumevaju redovnu isplatu svih obaveza države prema nižim nivoima vlasti uz socijalna i druga davanja i realizaciju ranije započetih projekata, onda se može razumeti da Srbija dobro radi", stav je Obradovića.

Đorđe Kosanić: Mini Šengen bi doneo uštede do 14 posto

Član JS, mr Đorđe Kosanić izneo je podatak da Srbija u ovom trenutku privlači 60 posto investicija u čitavom regionu.

"Do kraja godine te investicije će biti na nivou od 2,5 milijarde. Uz to, po procenama Svetske banke kaže se da bi u slučaju osnivanja Mini Šengena uštede bile čak do 14 posto. Vidi se da u svakom segmentu napredujemo i poslanička grupa Jedinstvene Srbije podržaće rebalans budžeta", najavio je Kosanić.

Danijela Veljović: Važne i inovacije u medicini i ekologija

Članica SDPS-a Danijela Veljović naglasila je da domaći turizam beleži rast i podsetila na izdvojenu državnu pomoć.

"Najvažniji izazov je sprečiti rast javnog duga i ispraviti nepravilnosti u budžetu. Prema oceni Fiskalnog saveta, nove mere trebalo bi da budu selektivne i privremene. Prema izveštaju Vlade, prioritet je, ovim rebalansom, dalje ulaganje u zdravstvo. Smatram da je od državne važnosti da se završi izgradnja centra za izvrsnost u Kragujevcu, jer znate da mnogi govore da je genetika budućnost medicine. Značajan je i projekat Univerziteta u Kragujevcu gde je mladi tim naučnika napravio softver za praćenje virusa i vrlo inovativno rešenje za pravljenje respiratora na 3D štampaču", izjavila je Veljović.

Ona je pomenula i važnost ekologije u društvu, osvrnuvši se posebno na rešavanje zagađenosti vazduha.

Muamer Zukorlić: Sektor zdravstva i osetljive privredne grupe su ključne teme

Dr Muamer Zukorlić kazao je da treba podržati predlog ovog zakona i nastojati da se tokom rasprava dorade pojedinosti.

"Dve su ključne teme: najosetiljivije grupe u privredi i sektor zdravstva. Očekujemo da se pomogne i siromašnim krajevima zemlje kako bi oni mogli prebroditi izazove i ovu krizu", poručio je Zukorlić.
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ
Aleksandra Tomić: Država ima snage da se brine o privatnicima

Prema rečima predstavnika SNS-a Aleksandre Tomić, prvim rebalansom koji je usvojen u aprilu obezbeđeno je da 183.000 privatnih preduzeća podnesu zahteve za državnu pomoć

"Država ima snage da se brine o njima. Odobrili smo 1,3 milijarde evra u kojima se nalaze ekonomske mere koje su se odnosile i na jednokratnu pomoć najugroženijim socijalnim kategorijama i penzionerima i na povećanje plata zdravstvenim radnicima i na minimalne lične dohotke i na podršku privrednim subjektima", podsetila je ona.

Đorđe Milićević: Mere Vlade su u potpunosti opravdane

Đorđe Milićević iz SPS-a poručio je da je cilj očuvati teško stečena fiskalna dostignuća na pravi način, koristiti benefite od toga u budućnosti, ali i prihvatiti one podsticaje i inicijative koje vode ka rastu i razvoju.

"Mere Vlade su u potpunosti opravdane i mislimo da su blagovremene i adekvatne. Ali ne bi došlo ni do tih mera da nemamo fiskalnu stabilnost i da nismo ekonomski snažni kao država. Mere su usmerene ka najosetljivijm kategorijama i zato ih podržavamo", rekao je Milićević.

Akoš Ujhelji: Podržavamo pomoć ugostiteljima

Predstavnik SVM, mr Akoš Ujhelji ocenio je da rebalans stvara dobru osnovu za suzbijanje pandemije

"Predviđeni su ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.291 milijarde dinara što je za 46,5 milijardi više u odnosu na iznos predviđen rebalansom iz aprila ove godine. Odgovorno vođenje ekonomske politike stvorilo je prostor da se pomogne privredi. Ukupan paket mera za pomoć privredi i stanovništvu iznosi 551 milijardu dinara. Naglasio bih da poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara podržava predlog Vlade prema kojem će svakom pojedinačnom hotelu biti isplaćeno 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi", kazao je Ujhelji i potvrdio da će glasati za rebalans.

Selma Kučević: Nacionalna veća da se ne tretiraju kao nevladine organizacije

Selma Kučević iz Ujedinjene doline - SAD Sandžak poručila je da je pred poslanicima jako važan zakon koji treba da odredi iznose koji će definisati državnu politiku i ciljeve državnog rukovodstva.

"Smatram da bi rebalansom trebalo pružiti više pažnje gradovima i opštinama koje su pretrpele velike posledice pandemije, poput Tutina, Novog Pazara, Prijepolja... Možemo da vratimo građanima veru u institucije time što ćemo nastaviti ulaganje i unapređenje zdravstvenog sistema u ovim opštinama. Predlogom rebalansa predviđeno je i smanjenje sredstava za rad nacionalnih veća. Ukupna sredstva za rad 22 nacionalnih veća iznosi 0,002 procenta budžeta Republike Srbije. Želim da predložim da se zaustavi tendencija da se nacionalna veća tretiraju kao nevladine organizacije", poručila je Kučević.

Ona je stoga predložila da se uvećaju novčana sredstva za ovu namenu, najmanje u dvostrukom iznosu. Dragan Marković Palma: Srbija jedna od ekonomski najstabilnijih država

"Ovaj rebalans budžeta je investicioni, razvojni i socijalni, on je obaveza imajući u vidu da niko nije planirao da će korona da zadesi Srbiju i da će investicija u domove zdravlja i kliničke centre biti tolika, a nije planirana u budžetu", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, može da se kontatuje da je Srbija jedna od ekonomski najstabilnijih država.

"I to ne samo u okruženju, a pojedine institucije ocenile su i da je vodeća u ovom kriznom periodu", kazao je on.

Marković je poručio da je važno to što se broj investicija nije smanjio, jer to utiče i na zaposlenost, penzije i druge ekonomske aspekte.

"U Srbiji se radi više nego 2019. godine što znači i stabilan dinar", podvukao je.

On se osvrnuo i na subvencije poljoprivrednicima, ističući da su dobili velika sredstva.

Takođe je naveo da bi cene u restoranu Narodne skupštine trebalo da budu više.

"To je jedina primedba koju imam", rekao je Marković.
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ
Siniša Mali: Bićemo prvi u Evropi, izdvojili smo za zdravstvo, poljoprivrednike, kapitalne projekte...

Sednici prisustvuje ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima koji predstavlja rebalans budžeta Republike Srbije.

"Želim da vas podsetim da smo u aprilu imali prvi rebalans budžeta. Tada smo brzo, efikasno, sa sveobuhvatnim programom uspeli da napravimo rebalans koji nam je dao mogućnost da izdvojimo 5,8 milijardi evra, negde oko 12,5 odsto našeg BDP-a za program pomoći našoj privredi", naveo je on.

Mali je podsetio koje sve mere pomoći su donesene, kako za privrednike, tako i za građane.

"Izdvojili smo i po 100 evra svakom građaninu Srbije koji se javio i rekao da mu je taj novac potreban. I MMF i Evropska komisija kažu da je naš program kroz rebalans bio dobar. Mi smo sačuvali proizvodne kapacitete, nezaposlenost je na istorijski najnižem nivou, nema masovnih otpuštanja", naglasio je.

Dodao je da je u ovom rebalansu devet milijardi dinara.

"Izdvojili smo i pomoć za zaposlene u našem zdravstvu - 10.000 jednokratne pomoći", rekao je Mali.

Ovaj drugi rebalans budžeta danas će dati mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa, istakao je ministar finansija.

"Zato imate 9 milijardi dinara koje smo izdvojili za završetak dve posebne kovid bolnice - u Kruševcu i Beogradu", poručio je.

U planu je i nastavak rekonstrukcije velikog broja opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, nabavka medicinske opreme, lekova...

"Vodili smo računa i da kapitalni projekti, poboljšanje putne, železničke strukture takođe ne staje, tako da u rebalansu budžeta imate novac koji je neophodan za završtek obilaznike oko Beograda, za nastavak radova na moravskom koridoru, na autoputu Preljina-Požega...", rekao je Mali.

Ministar je dodao da je Srbija, po projekcijama, do kraja godine najbolja u Evropi.

"Sve ove aktivnosti dovešće do toga da nam stopa rasta bude -1, odnsono -0,6 ili -0,7. To je najmanji pad u Evropi", podvukao je.

Ovaj rebalans, kazao je, usmera nas ka realizaciji projekta Srbija 2025.

"Taj projekat podrazumeva 14 milijardi evra dodatnog novca za ulaganje u infrastrukturu, a glani pokretač naše privrede jesu domaće investicije. Imaćemo rekordan iznos kapitalnih investicija u 2021. godini. Kumulativni rast u narednim godinama Republike Srbije u odnosu na sve zemlje Evrope je apsolutno najveći. To nisu podaci samo MMF-a, več i Evropske komisije", poručio je.

Cilj je, prema njegovim rečima, Srbija 2025, prosečna plata 900 evra, prosečna penzija preko 430 evra, a upravo sa ovakvim povećanjima mi ćemo taj cilj i ostvariti.

"Kada je rebalans budžeta u pitanju ukupni prihodi projektovani su na nivou od 1.291,4 milijardi dinara, a rashodi u visini od 1.774,4 milijarde dinara. Dakle imamo deficit od 483 milijarde dinara, to je deficit koji ne ugrožava našu makroekonomsku stabilnost", rekao je Mali.

U ovom rebalansu izdvojena su, dodao je, sredstva za Institut za majku i dete, Tiršovu, Dedinje 2, GAK Narodni front, Institut za infektivne i tropske bolesti, bolnice u Aranđelovcu, Prokuplju, Loznici, Leskovcu, Vrbasu, Pirotu, Kikindi, Vranju, Smederevskoj Palanci, kao i za KC Vojvodine.

"Dodatni novac je izdvojen i za Novi Sad, Valjevo, Veliko gradište, Vrnjačku Banju, Majdanpek, Mladenovac, Osečinu i Ub", naveo je.

Izdvojeno je i dodatnih 5,1 milijarda dinara za subvencije u oblasti poljoprivrede, a prema njegovim rečima, subvencije iz godine u godinu rastu.

"Kurs dinar-evro nije se promenio, iako bi to neko očekivao u doba ovakve krize", zaključio je Mali.

Inflacija se takođe nije mnogo pomerala.
Dačić: Do četvrtka ćemo usvojiti rebalans budžeta

"Obaveštavam vas da će Narodna skupština danas raditi i posle 18 časova zbog potrebe da Narodna skupština što pre donese akte iz dnevnog reda ove sednice. Takođe, radi planiranja naših aktivnosti, naš dogovor jeste da danas završimo pretres u načelu, da u četvrtak bude rasprava o pojedinostima, amandmanima i glasanje o rebalansu budžeta i da onda nastavimo u četvrtak ili u petak novu sednicu koja bi bila posvećena zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", rekao je Dačić.

On je prethodno za TV Prva poručio da je želja da se istakne važnost rebalansa za celu Srbiju i najavio da će rasprava biti povećana sa pet na deset sati, kako bi, kako kaže, svako imao pravo da kaže šta misli.

"Očekujem ozbiljnu raspravu, ovo je drugi rebalans budžeta tokom ove godine, zbog pandemije i posledica koje je korona virus ostavila na naše društvo. Država treba da se osposobi, da pomogne svima da se premosti ovaj težak period. Budžet će proći sa najmanjim padom proizvodnje i sa procenom da napravi visoki stepen rasta u naredne dve godine", rekao je on.

Predsednik parlamenta je najavio i da će skupština usvojiti izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da će ta sednica biti održana odmah posle izglasavanja rebalansa budžeta.
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ
Dačić je naglasio da neće dozvoliti neprimeren rečnik za skupštinskom govornicom.

"Negujemo kulturu dijaloga, svako ima pravo da kaže mišljenje, jedino ograničenje je da se ljudi ne vređaju na privatnoj osnovi", rekao je Dačić.

Predsednik skupštine Srbije je govorio i o niskim cenama u skupštinskom restoranu.

"Poslanik sam 28 godina, restoran skupštine nije u nadležnosti skupštine, niti poslanike neko pita išta o tome. Svima je lakse da se usmeri pažnja ka skupštini. Ovi restorani nemaju pravo da zarađuju, u upravi za zajedničke poslove određuju cene i cene važe za sve državne organe, ne samo za skupštinu. To svako koristi, pa i novinari, svako treba da preuzme odgovrnost, a ne da se prebacuje na skupštinu", zaključio je Dačić.

Ministar finansija Siniša Mali danas je takođe govorio o rebalansu budžeta za ovu godinu, koji se nalazi na dnevnom redu današnje sednice Narodne skupštine.

On je rekao da je rebalans budžeta, koji se danas nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na jačanje ekonomije i BDP, kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

Za sednicu je predložen dnevni red sa jednom tačkom - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu.

Poslanici će raspravljati o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu, Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2020. godinu.

Takođe i o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2020. godinu i Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2020. godinu, koji je podnela Vlada.

Sednica se održava u Velikoj sali Doma Narodne skupštine u Beogradu, Trg Nikole Pašića broj 13.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: