Dva prioriteta za Srbiju: Evo šta preporučuje Svetska banka

Beograd -- Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je dva prioriteta za novu vladu Srbije - konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Piter2121
Foto: Depositphotos, Piter2121

Ngdeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da bi prvo trebalo konsolidovati zdravstveni sistem da bi mogao da odgovori na pandemiju kao i prošli put.

Poručio je i da je potrebno nastaviti s reformama, da bi se Srbija vratila na visoke stope rasta i precizirao da bi reforme trebalo da se odnose na mala i srednja preduzeća, ekologiju, poresku upravu...

Direktor Kancelarije Svetske banke u Sribji je rekao da bi trebalo agresivno raditi prema rezultatima, jer se, kako kaže, u prethodnoj vladi malo kasnilo sa nekim stvarima.

"Sa novim timom treba forsirati reforme da bi Srbija mogla da nastavi s rastom", naveo je Ngdeva.

Kaže da ekonomija jeste usporena, ali da je Srbija zabeležila bolje rezultate od zemalja Zapadnog Balkana i da ima jake osnove, jer je situacija fiskalno zdrava.

"Sada je prilika da se predje na sledeći nivo", poručio je Ngdeva. Svetska banka procenjuje da će Srbija sledeće godine početi s oporavkom i da će se do 2022. vratiti na put od ranije.

Kaže da Vlada sa ograničenim rokom jeste izazov, ali da to može da bude i motivacija da se neke stvari urade brže, jer novi kabinet u Nemanjinoj čeka skup novih zakona i reformi.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, ističe da je građanima i privredi potrebno kredibilno delovanje i stabilnost tokom vremena.

"Dok se ta pitanja rešavaju, to daje prave signale privredi i građanima", napominje Ngdeva.

Kada je reč o pomoći Svetske banke, naveo je da su od početka pandemije preformulisani neki programi za pružanje bržih kredita i pomenuo je kovid hitni kredit za privredu. Najavio je i programe koji se tiču modernizacije železnice, pomoći budžetu oko ključnih reformi, kao i jedan novi program koji se tiče ekološkog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu