Srbija

Subota, 03.10.2020.

12:00

Obnova Generalštaba nakon dve decenije: Nova namena hotel ili nešto drugo? VIDEO

Deset godina bilo je potrebno da se sagrade, trenutak da se uruše, a ni dve decenije nisu dovoljne da se zgrade Generalštaba obnove.

Izvor: B92, TV Prva

Obnova Generalštaba nakon dve decenije: Nova namena hotel ili nešto drugo? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Prethodnih godina najavljivano je rušenje, izgradnja hotela i obnova, ali se sa reči nije prešlo na dela.

Posle posete izaslanika predsednik SAD Ričarda Grenela sudbina ovog kompleksa mogla bi da bude izvesnija. On je najavio da bi SAD želele da učesrtvuju u obnovi ovih zgrada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da to na neki način pokazuje simboliku dobrih odnosa Srbije i SAD. "Pokazuje da je došlo novo vreme u našim odnosima kada smo mi poštovani, cenjeni, da sada žele i tim gestom da pokažu da je Srbija pravi prijatelj", rekao je Vesić.

O novoj nameni nakon renoviranja još uvek se spekuliše. Predsednik SAD Donald Tramp dok je još uvek bio samo biznismen na tom mestu želeo je svoj hotel, a slične ideje stizale su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Da li će tu biti administrativna zgrada kao što je bila dok je tu bila vojska, ili će tu biti hotel ili nešto drugo, to mislim da je manje važno, jer Zavod se bavi time da se sačuva izgled zgrade", rekao je Vesić i dodao da namena zavisi od toga šta će odlučiti država.

"Vlada će doneti odluku kako će ta zgrada biti korišćena", rekao je on.

Da je rekonstrukcija neophodna saglasni su gotovo svi, ali podeljena su mišljenja o tome da li bi oni koji su je tri puta granatirali trebalo da je obnavljaju.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: