SAD prete: Sankcije Srbiji zbog S-400

Priština -- Predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, belchonock,
Foto: Depositphotos, belchonock,

Pročitajte još:

- "Srbija neće ući u EU bez priznanja Kosova"

Palmer je istakao da bi, ukoliko Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahteva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo da su naši srpski partneri toga svesni i da će biti oprezni s takvim transakcijama", prokomentarisao je Palmer nedavno održane vojne vežbe srpske i ruske vojske "Slovenski štit", ali i prisustvo sistema S-400 u Beogradu.

On je ocenio i da Amerika ima jako vojno partnerstvo sa Srbijom, navodi Sputnjik.

"Rekao bih čak da je najbolji vojni partner Srbije upravo Amerika, ali to ne znači da Srbija ne treba da sarađuje i sa Rusijom i da i sa Moskvom stvara vojno partnerstvo. Ipak, mi cenimo naš odnos sa Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom", naveo je on u intervjuu za severnomakedonsku TV "Alsat".

Na nedavno održanoj vojnoj vežbi Rusije i Srbije pod nazivom "Slovenski štit 2019" u Batajnici, prvi put je van ruske teritorije bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sistema S-400.

Pojedini mediji pišu da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mesecima sa Moskvom povede pregovore o nabavci tog PVO sistema.

strana 1 od 186 idi na stranu