U Beogradu pod lupom poreznika 1.300 stanova VIDEO

Beograd -- Poreznici kucaju na vrata stanodavaca i to onih koji izdaju stan na dan. Oporezivanje po broju izdatih kreveta počinje od 1. jula.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Depositphotos, tab62, 18237781
Foto: Depositphotos, tab62, 18237781

Pročitajte još:

- Poreznici kucaju na vrata: Od 1. jula, po krevetu naplaćivaće se porez 3.500 dinara

Međutim, vlasnici stanova tvrde da i dalje mnoge stvari u vezi s tim nisu jasne.

Matematika je jasna, 3.500 dinara puta 2 kreveta! Ako bude onako kako se planira, vlasnik ovog stana u centru Beograda, plaćaće 7.000 dinara godišnji porez. Porez će zavisiti od tri faktora - zarade vlasnika od iznajmljivanja, broja kreveta koji iznajmljuje i kategorije turističkog mesta.

Kao povoljnije rešenje, ovu izmenu najavljuju i u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. "Sva fizička lica koja pružaju ugostiteljske usluge smeštaja u domaćoj radinosti, a to jesu stanovi i u Beogradu i na drugim turističkim destinacijama, će plaćati porez drugačije! Porez će se obračunavati tako što će 5% prosečnebruto zarade u prethodnoj godini, množiti sa koeficijentom turističkog mesta i krevetom koji izdavaoc izdaje", objašnjava Miroslav Knežević iz ovog ministarstva.

Pored ove činjenice, osnovne nepoznanice za vlasnike, iako je do prvog jula ostalo nešto više od 15 dana, jesu, kako će se prijavljivati i plaćati porez i na koji način će vlasnici stanova moći da izdaju račune gostima.

"Uskoro će biti gotov pravilnik kojim će se propisati načini i kriterijumi, na koji način će se porez obračunavati, a ono što je značajnije, radimo na jednom uputstvu koje će biti veoma jednostavno koje ćemo prezentovati i kroz medije i kroz naš sajt", naglašava Knežević.

Naravno, sve ovo važi za one koji se legalno bave poslom. Veliki broj posluje u sivoj zoni, daleko od zakona i poreskih obaveza. Vlasnici legalnih smeštaja tvrde da je to zbog loše inspekcijske kontrole i povremenih visokih nameta.

Prema proceni TOB, u Beogradu ima oko 1.300 registrovanih smeštajnih jedinica tog tipa. Noćenja u stanovima kreću se u cenama između 30 i 100 evra, u zavisnosti od veličine i broja ležajeva.

Više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu