Svet 1

10.05.2024.

10:56

"Rampa" iz Nemačke

Nakon pretnje SAD da će odbiti dalju isporuku oružja Izraelu ako započnu veliki napad na grad Rafah u južnoj Gazi, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u četvrtak da Berlin razmatra slične korake.

Izvor: Jutarnji.hr

"Rampa" iz Nemačke
Shutterstock/David Remis Diez

Podeli:

"O tome se trenutno razgovara", rekao je ministar nemačkom mediju ZDF u programu Heute Journal u četvrtak uveče.

"Međutim, odgovornost za to snose kancelarka i Ministarstvo spoljnih poslova," dodao je on. O tome su pričali "iza zatvorenih vrata".

Na pitanje voditelja da li razume potez američke vlade, Pistorijus je rekao: "Da, razumem to".

Izraelske operacije u Rafi trenutno su uglavnom ograničene na istočni deo grada, gde je početkom nedelje izdata naredba za evakuaciju. SAD su glavni podržavalac Izraela, ali predsednik Džo Bajden je zapretio da će dodatno prekinuti snabdevanje ako premijer Benjamin Netanjahu pokrene veliku ofanzivu.

Izrael kaže da je cilj operacije Rafa eliminisanje palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u sredu, Pistorijus je pozvao na sprečavanje dalje eskalacije rata u Gazi.

Obojica su se složili da se mora učiniti sve da se ublaži ili okonča humanitarna beda palestinskog stanovništva u Pojasu Gaze.

Pistorijus je za Heute Journal rekao da je ključno da Izrael "nastavi da se fokusira na deeskalaciju" u sukobu.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: