Region 2

10.05.2024.

11:08

Plenković predao potpise FOTO

U prisustvu saradnika lider HDZ i premijer tehničke Vlade Hrvatske Andrej Plenković predao je danas predsedniku Republike Zoranu Milanoviću 78 potpisa za dobijanje mandata za formiranje nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora održanih 17. aprila.

Izvor: Tanjug

Plenković predao potpise FOTO
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Vladu Hrvatske formiraće HDZ i Domovinski pokret uz podršku dva poslanika manjinskih stranaka i poslanice Vesne Vučemilović, koja je napustila Suvereniste da bi dala podršku Plenkovićevoj vladi. V

učemilović je sestra osnivača Domovinskog pokreta, hrvatskog estradnog pevača, Miroslava Škore, koji je nakon nesporazuma u tom pokretu prestao da se bavi visokom politiom.

U novoj hrvatskoj Vladi, za razliku od prethodna dva mandata, neće biti Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovaca, što je bio izričit zahtev Domovinskog pokreta, Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca.

Penava je svojevremeno napustio HDZ zbog netrpeljivosti i neslaganja sa Plenkovićem. Nakon predaje potpisa, Plenković je napustio Pantovčak neobrativši se novinarima, a izjavu nije dao ni Milanović. Susret dvojice državnika je trajao desetak minuta.

Iako najpre nije bilo planirano, ipak je dozvoljeno snimanje na par sekundi, ali ne i samog susreta Milanovića i Plenovića tako da se ne zna da li su se rukovali razmenili koju reč. Na objavljenom snimku su Milanović i Plenković sa po jednim saradnikom za stolom u prilično tenzičnoj atmosferi.

Milanović gledajući u plafon nešto govori, dok Plenković ćuti gledajući ispred sebe.

HDZ-u i premijeru Plenković je ovo treći mandat na čelu izvršne vlasti. Današnji susret Milanovića i Plenkovića je treći od aprilskih parlamentarnih izbora.

Tokom prethodna dva, na dočeku višenamenskih borbenih aviona Rafala, kupljenih od Francuske i potom na obeležavanju godišnjice vojno policijske akcije Bljesak u Okučanima, Milanović i Plenković nisu se ni pozdravili.

Godinama unazad, od izbora Milanovića za predsednika Hrvatske, na političkoj sceni je tvrda kohabitacija, saradnje gotovo da uopšte nema, a netrpeljivost dvojice državnika sveprisutna je u javnosti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: