Mreža za restituciju traži supstituciju za svo zemljište

Mreža za restituciju uputiće inicijativu Vladi Srbije da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

09:37

Mreža za restituciju traži supstituciju za svo zemljište
Foto: Thinkstock

Dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, potvrdila je, kako se navodi, da je naturalna restitucija nesumnjivo najefikasniji i jedini isplativ vid restitucije, odnosno privatizacije državne imovine.

"Potraživana imovina, daleko je manja od nekada oduzete imovine, pa građani, zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo jedan mali deo današnje državne imovine", navela je Mreža za restituciju.

Dodaje se da država poseduje 1.000 puta više šumskog zemljišta od površine koja se ukupno potražuje kao i šest puta više poljoprivrednog i 30 puta više građevinskog zemljišta.

Budžetski fond za restituciju, formiran 2002. godine, u poslednjih 10 godine ne beleži, kako je istakla Mreža za restituciju, "skoro nikakav rast, a bilo kakvo uvećavanje javnog duga Srbije zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese gradjana, same države i potražioce imovine".

"Bez obzira što je republička Direkcija za imovinu popisala samo oko 35.000 hektara Ministarstvo poljoprivrede je pre dva dana omogućilo javni uvid preko interneta, u skoro 20 puta više postojećeg državnog poljoprivrednog ;zemljišta", navela je Mreža.

Dodaje se da svaki gradjanin preko interneta može videti najmanje 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da li se zemljište obradjuje, ima li na njemu nelegalne gradnje, ili koje su kulture zasejane.

Realno je, kako se navodi, uskoro očekivati i javni uvid u preko 1.350.000 hektara državnog šumskog zemljišta.

"Vladi Srbije su dostavljeni i dokazi da su se dosadašnjoj naturalnoj restituciji, u proteklih skoro 30 godina, isključivo protivili učesnici u ozbiljnim kriminalnim, monopolističkim procesima", saopštila je Mreža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: