"Tesla još naš, otkazan novi let ka koncesionaru"

Danas je trebalo da saznamo ime budućeg koncesionara za aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Do ovog momenta to se nije dogodilo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.01.2018.

16:11

Foto: Tanjug, arhiva

Posle odlaganja koje se dogodilo krajem decembra, na objavljivanje ove važne strateške odluke sačekaćemo još neko vreme.

Da li je Srbija spremna za novog zakupca na Surčinu?

Tesla je još naš, otkazan je i ovaj let ka koncesionaru. Prethodno pomeranje roka Vlada objasnila sledećim rečima: neophodno iz razloga sveobuhvatne analize naknadno primljenih informacija i dostavljenih pojašnjenja. Danas, bez reči.

Stručnjaci kažu država mora da bude oprezna. Pritisak zemalja iz kojih dolaze koncesionari u ovakvim slučajevima se tumači kao potpuno normalna stvar. I dalje,.. pismo o namerama je jedno, potpisivanje obavezujućeg ugovora nešto sasvim drugo.

Ekonomistima nije jasno zbog čega, figurativno, domaćin prodaje svoju najbolju kravu. Aerodrom je među retkim preduzećima u Srbiji kojoj pomoć države nije potrebna - naprotiv, konstantno visok profit plus rapidan rast broja putnika.

„Meni se čini da je velika šteta kad vec vidimo da ce aerodrom sve više zarađivati onda se može pretpostaviti da koliko god naplatimo da će to biti manje nego da smo ga zadržali za sebe. Iz toga pitanje kako pametno upotrebiti ta sredstava bolje nego da smo ga zadržali“, kaže Milan Kovačević, stručnjak za strana ulaganja.

U trci za srpski aerodrom su tri konzorcijuma: švajcarsko-francuski, indijsko-grčki i onaj u kome su firme iz Južne Koreje, Turske i Kipra, kao i jedna kompanija iz Francuske. Uoči Nove godine predsednik je najavljivao da će koncesija doneti barem 450 miliona evra plus investicije od oko 700-800 miliona evra u narednih 25 godina i plus taksa na godišnjem nivou od 5 do 6 miliona evra.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: