Zlatiborci pošli s bagerima i autobusima u BG FOTO

Konvoj autobusa iz Čajetine krenuo je jutros prema Beogradu na najavljeni protest zbog "državne opstukcije gradnje gondole"

Izvor: Beta, Blic
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Sedam autobusa, nekoliko kombija i više desetina autobombila nešto ispred devet sati zaputilo se prema prestonici. Čajetincima se u Užicu pridružilo i dvadesetak žitelja ovog grada.

Kolona sa Zlatibora ući će u Beograd predvođena bagerima koji su par sati pre "glavnine" krenuli na protest. Zlatiborcima će se na putu pridružiti Čačani i Kraljevčani, a očekje se i podrška Beograđana - članova opozicionih stranaka.

Predsednik opštine Milan Stamatović današnji protest najavio je kao "dolazak pod prozore nenarodnoj vlasti. Zborno mesto je crkva Svetog Marka odakle će se protestanti zaputiti ka Vladi Srbije.

Na pisarnici zgrade Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zlatiborci će predati "spisak desetina kilograma dokumenata koje je opština Čajetina predala toj adresi radi dobijanja građevinske dozvole za izgradnju gondole".

Potom će Ministarstvu poljoprivrede biti predat zvaničan prigovor zbog "pokušaja besprizornog otimanja više od trećine otimanja opštine Čajetina pod firmom formiranja Parka prirode Zlatibor".

"Ministarstvo da stvori uslove za izgradnju gondole"

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da u saradnji sa opštinom Čajetina stvori uslove za izgradnju kabinske žičare-gondole na Zlatiboru u skladu sa zakonom i urbanističkim planom.

DSS je u saopštenju ocenio da političke razlike "ne smeju biti prepreka nacionalnom razvoju niti opravdanje za birokratski pristup u tako važnom projektu kao što je gondola na Zlatiboru".

"Izgradnja gondole podiže turistički rejting Zlatibora i njen značaj prevazilazi lokalne okvire. Zato opština Čajetina u tom graditeljskom poduhvatu mora biti podržana od državne administracije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine učesnici protesta predaće zvanični prigovor na "pokušaj besprizornog otimanja više od trećine teritorije opštine Čajetina, pod firmom formiranja Parka prirode".

Vesti

strana 1 od 9310 idi na stranu