Kuće u blizini BG koštaju kao polovna kola

Beograd -- Kuće na obodu prestonice interesantne su onima koji vole da uživaju u prirodi. Najtraženije lokacije su Kosmaj, Trešnja i sela oko Deliblatske peščare

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cena po kojoj se neka nekretnina kupi često se razlikuje od one početne, prvobitno istaknute u ponudama agencija. Posrednici tvrde da vlasnici tako "opipavaju" tržište u nadi da će vratiti uloženo. Ipak, kad shvate da cena nije realna, često je spuste i za polovinu. Oni kojima je hitno da nešto prodaju, to će uraditi budzašto, pa se lepe vikendice sa dosta velikim placem mogu naći i za 5.000 evra.

Zaboravljene vikendice u okolini Beograda, ali i seoska domaćstva sa zapuštenim njivama i voćnjacima sve su privlačniji stanovnicima prestonice, pišu Večernje novosti.

Beg od gradske vreve, želja za odmorom i opuštanjem nagnali su mnoge na kupovinu nekretnina na obodu glavnog grada, dok mlađi traže najjeftiniju opciju kako bi se skućili i bavili poljoprivredom.

I dok stari vikendaši kuće prodaju u bescenje, nova generacija kupaca nalazi bolju računicu.

Tržište nekretnina iz godine u godinu beleži povećano interesovanje za kuće na obodu Beograda. Cene objekata variraju u zavisnosti od mesta, infrastrukture, stanja kuće, ali i hitnosti onog koji prodaje da se reši "balasta". Tako se u selima oko Mladenovca ili Pančeva može naći seoska kuća i po ceni jednog polovnog automobila, odnosno za 5.000 evra.

“Sve je više onih koji kupuju vikendice”, ističe Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine "Legat".

“Sada se najviše traže one na Kosmaju, i to sa sopotske strane, pošto je tamo infrastruktura bolja. Čist vazduh i ruža vetrova još jedan su plus za tu planinu. Ujedno, svi bi želeli da im prve komšije budu poznati, poput Neleta Karajlića, Merime Njegomir, Nikole Koje... Avala je postala prenaseljena, pa im sad ni Kosmaj nije daleko. Ipak, kuće i placevi na Trešnji takođe su na ceni. Kupcima je vikend-naselje u Grockoj i dalje zanimljivo, ali i pojedina mesta u Surčinu na Savi. Nekretnine oko Obrenovca najmanje se traže”, objašnjava on.

Osim žitelja prestonice, svežeg vazduha u mestima na obodu Beograda željni su i gastarbajteri. Oni znaju da su cene nekretnina dodatno pale u odnosu na 2015, i to za 10 do 15 odsto. Svesni su i toga da gotovinom mogu da pazare vikendicu na savršenom mestu, po veoma povoljnoj ceni. Često traže neke manje, do 10.000 evra, u koje će kasnije uložiti i pet puta više.

Kada su vikendice u pitanju, Beograđane željne odmora i prirode najviše interesuju one do 50 kvadrata i 15 ari placa. Tu cene, pak, variraju.

“Kupaca zainteresovanih za kuće na Kosmaju ima, ali nema vikendica”, priča Nada Lukić iz agencije za nekretnine "Kolonada Sopot".

“Najčešće se traže jednospratne, sa dobrim pogledom, i desetak ari placa. Takve su retke. Cene se, pak, kreću do 20.000 evra. Naravno, ima i skupljih i jeftinijih. Stanje kuće, priključak za struju i vodu, opremljenost, položaj, pa čak i drvored u dvorištu diktiraju cenu”, ističe ona.

Oni koji bi da kupe seosko domaćinstvo najčešće žele kuću od oko 80 kvadrata, sa nekoliko hektara zemljišta, po mogućstvu iz jednog komada. Uz to dolaze i pomoćni objekti, od kokošinjca do pušnice. Najčešći kupci su mladi ljudi, koji bi da se skuće i imaju ideju da žive od poljoprivrede.

“Mladima koji žele novi početak, da se vrate na selo, stanje u kome se objekat nalazi nije bitno”, ističe Marijana Vićovac iz agencije za nekretnine "Aktiva".

“To je zato što kuću i pomoćne objekte žele da preurede po svojoj meri. Ipak, bitno im je da je zemljište koje kupuju u jednom komadu i da je na sunčanim obroncima i na kosini, ukoliko žele da se bave voćarstvom. Najtraženija su potkosmajska mesta, poput Amerića, Male Vrbice, Koraćice. Prosečna cena ovakve nekretnine je 30.000 evra, ali u nekim selima mogu da se nađu i po ceni od pet hiljada do devet hiljada”, objašnjava ona.

Beograđanima je zanimljiva i okolina Pančeva, pogotovo sela oko Deliblatske peščare. Predeli, prelepa priroda, ali i specifična kontinentalna klima, primamljivi su za one kojima je milija ravnica.

“Na ceni je vikend-naselje Jabukov cvet, kod Ivanova, ali i vikendice duž puta za Kovin i Vršac”, tvrdi Dragan Nokić iz agencije za nekretnine "Olimp".

“One u južnoj zoni, zbog zagađenosti, niko ne želi. Najskuplje nekretnine su one u pesku, a ima i onih koje se cene 100.000 evra i više. U proseku, vikendica od 50 kvadrata sa pet ari placa u peščari košta 25.000 evra. Ima i onih koje i na najboljim lokacijama, poput Jabukovog cveta, mogu da se kupe za 10.000 evra, dok kuće sa imanjem na putu ka Zrenjaninu mogu da se pazare i za 5.000 evra”, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu