Porez na imovinu gasi radna mesta

Beograd -- Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić kaže da će novi način obračuna poreza na imovinu dovesti do otpuštanja desetine hiljada radnika i zatvaranja firmi.

Izvor: Beta
Podeli

Rajić je agenciji Beta kazao da su pre dve nedelje privrednicima počela da pristižu rešenja o porezu na imovinu, gde su iznosi do 11 puta veći nego do sada.

Prema njegovim rečima, po novom Zakonu o porezu na imovinu, koji je stupio na snagu početkom ove godine, lokalne samouprave su odlučile da porez na imovinu bude veći od četiri do 11 puta. Privrednicima u Beogradu, kako je rekao Rajić, obračunat je porez na imovinu koji je veći 10 puta nego prošle godine, u Valjevu 4,5 puta, a u Novom Sadu oko 10 puta.

Iznos poreza se određuje tako što se zakonom definisana stopa od 0,4 odsto pomnoži sa procenjenom vrednošću imovine.

"Po zakonu postoje maksimalne stope do kojih može da ide porez, i oko 90 odsto lokalnih samouprava je iskoristilo pravo da to bude 0,4 odsto tržišne vrednosti godišnje, što je maksimalna stopa koja postoji u zakonu", rekao je Rajić.

On je objasnio da je problem što procenu vrednosti imovine radi Poreska uprava, koja je za obračun poreza u 2014. godini vrednost imovine uvećala od 30 do 100 odsto u odnosu na onu cenu po kojoj se realno nepokretnosti prodaju.

"Sve je prepušteno lokalnim samoupravama, a nisu dati nikakvi kriterijumi na nivou Republike", istakao je Rajić i dodao da će Unija poslodavaca insistirati na sastanku sa ministrom finansija i tražiti da se propišu ti kriterijumi.

Rajić je naveo da je Unija poslodavaca pre četiri meseca tražila od Ministarstva finansija da promeni zakon o porezu, ukazujući na njegovu štetnost za privredu, ali da nije dobila odgovor. On je rekao da bi novi propisi o naplati poreza na imovinu mogli dovesti do gašenja velikog broja firmi, navodeći da 85 odsto kompanija u Srbiji ima godišnje prihode manje od 50 miliona dinara, a 90 odsto kompanija do sedam miliona dinara.

"Ovo što se sada radi je zadiranje u privatnu imovinu, otimanje privatne imovine, a mnoge firme koje ne mogu da plate porez će početi da posluju sa gubitkom, a to će se kod mnogih direktno odraziti na broj zaposlenih", kazao je Rajić.

On je ukazao da ako se "ovako bude nastavilo", Srbija će se vratiti u ekonomiju devedesetih, kada je 75 odsto ekonomije bilo u sivoj zoni, navodeći da je već sada u nekim delovima Srbije zastupljenost sive ekonomije 50 odsto, u većim gradovima do 30 odsto, ali da je taj trend stalno rastući.

Rajić je kazao da firme nemaju više od čega da štede, i da postoje drugi načini da država i lokalne samouprave stabilizuju svoje prihode.

On je ocenio da sve što će lokalne samouprave i država uzeti od privrednika kroz porez na imovinu, država će osetiti kroz smanjene prilive od poreza na dodatu vrednost (PDV) i od poreza na zarade.

Kako je naveo, u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Čačku se privrednici organizuju da sledeće nedelje simbolično na sat vremena zatvore radnje, nakon čega će odlučiti hoće li ići u Beograd i blokirati ulice.

strana 1 od 400 idi na stranu