Svet 11

26.04.2024.

11:33

Otkrivena tajna Pentagona; Isplivao snimak "užasavajućeg kraja" VIDEO

Novi video-snimak koji je objavio CNN potkopava dve istrage Pentagona o samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzela ID-K, u avgustu 2021.

Izvor: Dnevnik.hr, CNN

Otkrivena tajna Pentagona; Isplivao snimak "užasavajućeg kraja" VIDEO
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

Napad se dogodio ispred aerodroma Hamid Karzai u Kabulu tokom povlačenja američkih trupa iz Avganistana u avgustu 2021.

Incident je okarakterisan kao užasavajući kraj najdužeg američkog rata, a u njemu je poginulo 13 pripadnika -Vojske Sjedinjenih Američkih Država i oko 170 Avganistanaca koji su očajnički tražili američku pomoć kako bi pobegli od talibanskog preuzimanja Kabula.

Dve godine američka vojska insistirala je na verziji da je toliki broj smrti izazvala jedna eksplozija i da su vojnici uzvratili paljbom jer su bili zbunjeni u haotičnim događajima.

Pentagon je tvrdio da su sve smrti i povrede prouzrokovane eksplozivnom napravom. Iako je amerićka vojska priznala da je bilo i pucnjave, rečeno je da je ona bila ograničena na tri rafala koja su bila gotovo istovremena – jedan rafal britanskih trupa od 25 do 30 hitaca upozorenja i dva rafala američkih trupa usmerena na osumnjičene militante, koji nikoga nisu pogodili.

Ali video-zapis snimljen kamerom GoProjednog marinca pokazuje da je pucnjave bilo mnogo više nego što je Pentagon ikada priznao.

Desetak pripadnika američke vojske koji su bili na mestu događaja i razgovarali sa CNN-om, anonimno, zbog straha od odmazde, detaljno su opisali pucnjavu.

Jedan je rekao da je čuo prvi veliki rafal s mesta gde su stajali američki marinci, u blizini mesta eksplozije: "Bila je to masovna pucnjava", rekao je.

Svedoci su takođe sugerisali da su avganistanske civile možda ubile američke trupe koje su verovale da su napadnute, a avganistanski lekar je rekao da je lično on vadio metke iz ranjenih i da je sa svojim bolničkim osobljem izbrojao na desetine Avganistanaca koji su umrli od rana od vatrenog oružja.

Ovi novi dokazi dovode u pitanje verodostojnost dve američke vojne istrage i pokreću ozbiljna pitanja za Pentagon, koji je nastavio da odbacuje sve više dokaza da su civili ubijeni iz vatrenog oružja.

Pentagon je tvrdio i da se na aerodromu dogodila jedna eksplozija, jer se borac ID-K, najmilitantnijeg krila Islamske države, razneo na aerodromu u Kabulu. U to vreme tamo je bilo mnogo ljudi – stotine Avganistanaca, muškaraca, žena, dece i staraca, koji su došli tamo kako bi pokušali da uđu u neki od američkih teretnih aviona koji su napuštali Avganistan, bežeći pred talibanima.

Nakon što je prvobitno sve žrtve napada pripisao eksploziji, Pentagon je kasnije priznao da su američki i britanski vojnici učestvovali u vatrenim obračunima, ukupno tri.

Ali snimak koji je objavio CNN, u samo 30 sekundi nakon eksplozije, pokazuje da se čuje najmanje 17 pucnjeva, a zatim još deset sporadičnih razmena vatre. Ipak, nijedan marinac nije uhvaćen kamerom tokom jednog od tih vatrenih obračuna i nije jasno ko puca u koga.

Jedno od spornih bilo je i svedočenje bivšeg narednika američkih marinaca Tajlera Vargas Endrusa, snajperiste koji je ranjen u napadu, a koji je rekao da su njegovi saborci uočili bombaša samoubicu pre smrtonosnog događaja. Ali on tvrdi da nisu dobili dopuštenje da ga ubiju.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: