Srbija: Ručajte i platite bitkoinom

Plaćanje virtuelnom valutom bitkoinom odnedavno je moguće i u Srbiji, a prvi je tu mogućnost uveo beogradski restoran “Appetite”.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.12.2013.

09:34

Default images

Do sada je bilo samo nekoliko plaćanja u bitkoinima. Mada, u Beograd dolazi i mnogo stranaca, pa i na njih računamo kao na mušterije koje će plaćati na ovaj način.

Plaćanje funkcioniše tako što klijent ima virtuelni e-novčanik povezan sa smart telefonom, kojim skenira kod ukucan na tabletu restorana - objašnjava za “24 sata” Vladimir Kovač, iz agencije "Creative media art", koja je napravila softver za plaćanje.

Dobra stvar je što bitkoin nije zvanična valuta nijedne nacionalne banke, kaže Kovač, pa niko ne može da ga kontroliše, osim ponude i tražnje. Pre dve godine, vrednost bitkoina iznosila je manje od deset dolara, a sada jedan novčić vredi 772 dolara. Tako na primer, ako je račun u ovom restoranu 1.247 dinara, gostu će se sa e-novčanika skinuti 0,0193 bitkoina.

Kako uopšte doći do tog novca? Prva opcija je da se kupi u nekoj od virtuelnih svetskih menjačnica, poput “Bitstamp” ili “MtGox”. Druga je opcija “rudarenja”, gde kompjuter nekog korisnika mora da reši komplikovan matematički problem, a “rudar” dobija novčiće kao nagradu.

Trenutno na svetu postoji konačan broj novčića - 12 miliona, a do 2140. godine trebalo bi da ih bude 21 milion.

"Svaki novčić je jedinstven i ima poseban kod od 15 cifara. Nemoguće ga je kopirati", tvrdi Kovač.

Prema njegovim rečima, šanse za prevare i utaje su male, a restoran uredno i za ovakva plaćanja izdaje fiskalne račune i plaća porez. Zanimljivo je da takvo plaćanje u Srbiji ipak nije ni zakonito ni nezakonito. Zakon kod nas ovu opciju jednostavno ne vidi. Kod nas je dozvoljeno plaćanje isključivo u dinarima, međutim, zakon nije bio toliko napredan kako bi uopšte, pozitivno ili negativno, pomenuo virtuelni novac.

Inače, ova digitalna verzija zlata nije nepoznanica za Srbe. Procenjuje se da kod nas oko 1.000 osoba "rudari” kriptovalute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: