Srbija i Gorenje zajedno ulažu

Zaječar -- Vlada Srbije i kompanija Gorenje zaključili su predugovor o novim investicijama te kompanije u Srbiji kroz zajedničko ulaganje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Očekuje se zapošljavanje 700 novih radnika u naredne tri godine, i povećanje proizvodnje i izvoza.

Zajednički će se ulagati u proširenje proizvodnje kućnih aparata u Srbiji, u fabrikama u Zaječaru, Valjevu i Staroj Pazovi.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je kompanija Gorenje, prema podacima za prvih šest meseci ove godine, sedma na listi najvećih izvoznika iz Srbije.

Do kraja godine očekuje se da izvoz dostigne 130 do 140 miliona evra, a sa završenim investicijama ta cifra iznosiće više od 200 miliona evra, precizirao je Dinkić.

"Ova fabrika će biti dodatno modernizovana, i u njoj će biti ostvarivana kompletna proizvodnja. Na ovu lokaciju će biti investirano 22 miliona evra i otvoreno 200 novih radnih mesta", naveo je ministar.

Većina od 450.000 veš mašina, koliko se godišnje proizvede, uglavnom će biti namenjena izvozu, kazao je Dinkić.

Vlada Srbije će, dodao je, učestvovati u dokapitalizaciji svih Gorenje fabrika na teritoriji Srbije sa 15 miliona evra u naredne dve godine, i dobiće manjinsko vlasništvo u njima, a sva dobit će se raspoređivati u srazmeri sa vlasništvom.

Predstavnici kompanije Gorenje obavezali su se da će veliki broj komponenata kupovati od pedesetak kompanija iz Srbije kako bi što više delova koji se ugrađuju u kućne aparate bilo srpskog porekla, pojasnio je Dinkić.

Član Uprave Gorenja Branko Apat rekao je da ta kompanija danas ostvaruje do 1,4 milijarde evra prometa, pri čemu je druga najvažnija lokacija za proizvodnju - Srbija.

On je podsetio da je Gorenje u petak sa Panasonikom potpisalo ugovor prema kome će se 50.000 do 100.000 veš mašina proizvoditi pod imenom te kompanije.

Gorenje iz Srbije izvozi više od 90 odsto proizvodnje na tržišta Rusije, Nemačke, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja.

Do danas, ova kompanija je u Srbiji investirala 100 miliona evra, trenutno zapošljava oko 1.300 radnika, dok se broj indirektnih radnih mesta stalno povećava proširenjem mreže lokalnih dobavljača.

Zbog svega toga, Vlada Srbije će do 31. januara 2015. godine uložiti 15 miliona evra i postati manjinski suvlasnik svih fabrika kompanije Gorenje u Srbiji. Novac će prvenstveno biti iskorišćen u proširenje i modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u koju će u naredne dve godine zajednički biti investirano 22 miliona evra, precizirano je u saopštenju ministarstva.

Zajedničko ulaganje predviđa posao za 700 novih radnika u naredne tri godine u svim fabrikama Gorenja u Srbiji, povećanje proizvodnje u svim fabrikama sa 108 miliona evra u 2012. godini na 230 miliona evra u 2016. godini

Predviđeno je i povećanje izvoza, sa 95 miliona evra u 2012. godini na 210 miliona evra u 2016. godini

Kompanija Gorenje će tim predugovorom najmanje 40 odsto komponenti i repromaterijala nabavljati od domaćih preduzeća, i time će dodatno biti povećan broj indirektnih radnih mesta.

U modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u naredne dve godine biće investirano 22 miliona evra u nove objekte, opremu i informacioni sistem.

Posao u Zaječaru će dobiti 200 novih radnika, a fabrika će proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša marke Gorenje, ali i brenda Panasonik, sa kojim je kompanija Gorenje pre nekoliko dana uspostavila strateško partnerstvo. Plan je da se u Zaječaru proizvodi 450.000 veš mašina godišnje, a najveći deo proizvodnje će biti namenjen izvozu.

Gorenje je danas jedan od vodećih evropskih proizvođača i prodavaca bele tehnike i kućnih aparata. Ta kompanija prisutna je u 70 zemalja širom sveta i zapošljava više od 10.700 ljudi.

Vesti

strana 1 od 306 idi na stranu