Na tender za Luku Bar s Italijanima

Italijani su zainteresovani za partnerstvo sa srpskim kompanijama zarad zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, kaže Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

00:44

Default images

Ministar za infrastrukturu Srbije dodaje i da je domaćim privrednicima, koje predvodi vlasnik „MK komerca“ Miodrag Kostić, ostavljeno je dve nedelje da se usaglase, a potom bi trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima.

On kaže da je dogovoreno da italijanska strana u Evropskoj uniji promoviše novi koridor 11, koji bi trebalo da poveže Temišvar, preko Vršca, Beograda, Čačka, Boljara, Podgorice i Bara sa italijanskom lukom Bari. To bi bio intermodalni koridor, jer ide preko kopna i delom preko mora.

„Važno nam je da ga Evropska unija proglasi evropskim koridorom, kako bismo mogli da konkurišemo za kredite kod međunarodnih finansijskih institucija“, objašnjava Mrkonjić. On navodi da su gradnja autoputeva ka Crnoj Gori i Rumuniji, kao i modernizacija pruge Beograd–Bar poslovi od strateškog značaja za obe zemlje, budući da Italija preko Srbije ima najkraću vezu sa Istokom.

Mrkonjić je naveo i da su italijanske firme pozvane da se prijave na tender za izgradnju prve deonice autoputa Beograd–Boljare. On će biti raspisan početkom naredne godine. Država će iz sopstvenih izvora obezbediti 100 miliona evra za deonicu od Ostružnice, preko Umke, Obrenovca, Uba i Lajkovca do Ljiga.

Ministar za infrastrukturu kaže da se nekoliko italijanskih kompanija već prijavilo na javni konkurs za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10. „Italijanske kompanije su zainteresovane da finansiraju izradu projektne dokumentacije za prugu Beograd–Vatin-Temišvar, kao i za autoput od Vršca do Temišvara, a mi ćemo uraditi projekat za deo od Pančeva do Vršca“, naveo je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: