Suficit sa CEFTA milijardu dolara

Srbija je za prvih devet meseci 2009. ostvarila suficit od milijardu dolara u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

12:05

Default images

Kako se navodi, izvoz Srbije je 1,9 milijardi dolara, a uvoz je 844 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom je 224 odsto.

Ostvareni suficit je rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda i to žitarica i proizvoda od njih i raznih vrsta pića, dodaje se u saopštenju. Srbija najviše uvozi naftu i naftne derivate, drumska vozila, prirodni gas, industrijske mašine i gvoždje i čelik.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do septembra iznosi 12,5 milijardi evra, što je 28,5 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih devet meseci ove godine iznosio je 3,8 milijardi evra, što je 38,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: