Srbija

Utorak, 31.03.2009.

15:13

Slobodna trgovina i sa Belorusijom

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije, koji je danas potpisan, predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Sporazum o slobodnoj trgovini s Belorusijom, koji smo danas potpisali je jako važan, jer će naša privreda imati mogućnost da bez carina izvozi robu na tržište koje ima deset miliona stanovnika. Takođe, strani investitori koji budu proizvodili u Srbiji imaće istu tu povlasticu", izjavio je potpredsednik srpske vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On je rekao da će Sporazum značajno povećati srpski izvoz i dodao da je strategija vlade da Srbija u narednom periodu bude jedna od najprivlačnijih zemalja za proizvodnju radi izvoza bez carine u "treće" zemlje.

Dinkić se u Minsku susreo i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i tom prilikom je dogovoreno da se formira Poslovni savet koji će omogućiti privrednicima obe zemlje bržu komunikaciju i saradnju. Prvi zamenik premijera Belorusije Vladimir Semaško kazao je da je Belorusija zainteresovana za zajednička ulaganje sa Srbijom u energetiku, telekomunikacije i poljoprivredu.

On je rekao da će sporazumi omogućiti da se poveća saradnja i trgovinska razmena Srbije i Belorusija koje je dostigla oko 64,8 miliona dolara godišnje i dodao da će saradnju unaprediti i osnivanje Poslovnog saveta i obnavljanje rada Mešovite komisije.

"Beloruska vlada planirala je da do 2011. godine značajno poveća stambenu izgradnju i voleli bismo da srpska građevinska preduzeća i radnici rade u Belorusiji", naglasio je Semaško.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u trgovini sa Belorusijom Srbija je 2008. godine imala deficit od 25,6 miliona dolara. Ukupan obim trgovinske razmene u toj godini je iznosio je 57,07 miliona dolara, od čega je u Srbiju uvezeno robe i usluga za 41,34 miliona dolara, a izvezeno za 15,73 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: