Srbija

Utorak, 23.12.2008.

18:13

Zajam za investicije ipak plaća NIS

Investicije za Naftnu industriju Srbije ipak neće direktno obezbediti Gasprom, već će biti finansirane iz kredita za koji će garantovati NIS.

Izvor: B92, Beta

Default images

U ugovoru u koji je B92 imala uvid se navodi da će kredit uzeti Gasporm, ali da će ga NIS otplaćivati od 2013. godine, po kamati koja će se obračunavati kvartalno i za svaki kvartal će biti jednaka 12-mesečnom EUR Liboru plus dva odsto. Period otplate je 14 godina.

Takođe, Gasprom se ne obavezuje da će izvršiti rekonstrukciju NIS-a već samo da će obezbediti novac za modernizaciju i za to ima rok do kraja 2012. godine.

Monopol na uvoz derivata prestaće da važi tek za 2 godine, odnosno godinu kasnije nego što su domaći zvaničnici najavljivali.

U ugovoru je precizirano i da Gasprom ne prihvata obaveze prema državi i državnim preduzećima veće od 10 miliona evra, iako je prgovarački tim objavio da će Gasprom prihvatiti sve dugove NIS-a.

Iako obaveze Gasproma zavise od njihove trenutne procene, ugovor se može raskinuti ako ta kompanija ne ispuni investicione obaveze. U tom slučaju, Srbija bi vratila 400 miliona evra ruskoj kompaniji i ponovo preuzela vlasništvo u NIS-u.

Ugovorom je precizirano da Gasprom u NIS investira 547 miliona evra, a od te sume u rekonstrukciju i modernizaciju rafinerija do 2012. godine biće uloženo 487 miliona evra, dok će u zaštitu životne okoline biti investirano 60 miliona evra.

Nije precizirano kakve garancije daje kupac za ispunjavanje pojedinih investiucionih obaveza u predviđenim rokovima.

Ugovorom je garantovano da NIS trenutno ne krši nikakav zakon ili propis, kao i da se ne vode nikakvi postupci pred sudom, državnim ili nekim drugim organom "koji bi mogli da utiču na zakonitost, punovažnost i izvršenje" kupoprodajnog ugovora, ali i da nije najavljen nijedan takav postupak.

Navedeno je da se u slučaju ako dođe do zagađenja životne sredine prouzrokovanog zastarelošću opreme NIS-a i njegovih zavisnih preduzeća u periodu dok se ne okonča modernizacija opreme u skladu sa ugovorom, protiv NIS-a neće primenjivati nikakve sankcije.

Precizirano je da je ukupna odgovornost prodavca ne može preći 25 odsto od kupoprodajne cene u slučaju da mora da nadoknadi štetu za povredu neke od odredbi ugovora.

Obe ugovorne strane su saglasne da se na ugovor o prodaji NIS-a neće primenjivati Zakon o privatizaciji, što se odnosi i na eventualni raskid ugovora.

Odluka o gasovodu sredinom 2010.

Rok za donošenje odluke o prolasku gasovoda Južni tok kroz Srbiju nije utvrđen dokumentom koji su danas u Moskvi, uz ugovor o prodaji NIS-a, potpisali ruska energetska kompanija Gasprom i Javno preduzeće Srbijagas.

Dokumentom "Osnovni uslovi za osnovni sporazum o saradnji" predviđeno je da se rok za donošenje odluke o tome da li će gasovod biti gradjen utvrdi Osnovnim sporazumom, koji bi trebalo da bude zaključen do 1. februara 2009. godine i u njemu će biti izloženi kriterijumi za odluku o izgradnji gasovoda.

U dokumentu piše da će Osnovnim sporazumom biti utvrđeno da je rok za izradu studije izvodljivosti o delu gasovoda kroz Srbiju 30. septembar 2009. godine, a za izgradnju celog gasovoda 30. jun 2010. Takođe i da, ako bude doneta pozitivna odluka o izgradnji, gasovod bi trebalo da bude pušten u rad do 31. decembra 2015. godine.

Gasprom će u zajedničkom projektu imati udeo od najmanje 51 odsto, dok će Srbijagas imati najviše 49 procenata, a zajedničko preduzeće trebalo bi da bude osnovano do 1. marta 2009. godine. Pre toga bi trebalo da bude potpisan Osnovni sporazum o saradnji. Zajedničko preduzeće će biti osnovano prema zakonima Švajcarske.

U Upravnom odboru zajedničkog preduzeća tri člana će biti iz Gasproma, a dva iz Srbijagasa.

Osnovnim uslovima predviđeno je da kapacitet gasovoda ne bude manji od 10 milijardi kubnih metara godišnje, a sve kapacitete gasovoda će ugovarati Gasprom.

"Strane će razmotriti mogućnost povećanja količina gasa koji će se isporučivati u Republiku Srbiju preko gasovoda. Nakon bilo kojeg takvog dogovora tačne količine i uslovi za takve povećane količine će biti određeni u posebnom ugovoru", ističe se u tom dokumentu.

Gasovod će kroz Srbiju ići od srpsko-bugarske granice do srpsko-madjarske granice, a "strane će razmotriti i mogućnost priključka kraka gasovoda iz Srbije u Republiku Srpsku".

Gasprom će imenovati finansijskog kontrolora za sprovođenje projekta, a svaka strana može da uradi reviziju podataka o troškovima koju pruži druga strana, pri čemu reviziju plaća ona strana koja je zatraži.

Bez obaveza za Banatski dvor

Memorandum o razumevanju koji su danas sklopili Gasprom eksport i Srbijagas predviđa da se do 1. jula 2009. godine donese odluka o tome da li će projekat opremanja i korišćenja skladišta gasa Banatski dvor biti realizovan.

U Memorandumu se navodi da ni Rusija ni Srbija nemaju obavezu da uđu u projekat opremanja Banatskog dvora, ali da Srbijagas do kraja 2009. godine ne sme da pregovara sa drugim investitorima o tom projektu.

Zajedničko opremanje i korišćenje Banatskog dvora biće realizovano samo ukoliko i Srbijagas i Gasprom donesu pozitivnu odluku.

Memorandumom je predviđeno da će se Srbijagas i Gasprom zalagati da Gasprom ima neometani pristup kapacitetima skladišta Banatski dvor.

"Strane su saglasne da ulože maksimalne napore za dobijanje izuzetka iz pravila o 100 odsto regulisanom pristupu trećih strana kapacitetima Projekta u slučaju ako takvo pravilo bude doneto na teritoriji Republike Srbije", navodi se u Memorandumu.

U tom tekstu se dodaje da će se dve strane zalagati i da dobiju "bilo koju drugu neophodnu dozvolu" kako bi se Gasprom eksportu obezbedilo neometano pravo korišćenja svih kapaciteta Banatskog dvora.

Gasprom i Srbijagas će osnovati zajedničko preduzeće za opremanje Banatskog dvora, pri čemu će Gasprom imati udeo od 51 odsto, a Srbijagas 49 procenata.

Zvanični tekst Memoranduma biće na ruskom jeziku, a taj tekst će se regulisati i tumačiti u skladu sa zakonima Švajcarske, dok će u slučaju spora arbitra imenovati arbitražna komisija Međunarodne trgovinske komore iz Pariza (IČ).

Memorandum traje godinu dana od potpisivanja ili do dana kada se potpiše obavezujući dokument o opremanju Banatskog dvora, ako on bude potpisan pre isteka jedne godine.

"Strane su saglasne da ulože maksimalne napore kako bi se sačuvao dogovor, utvrđen u Medjudržavnom sporazumu", navodi se u Memorandumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

2 h

Podeli: