Region

Nedelja, 14.03.2021.

09:00

Crna Gora se priprema - prvo istražno bušenje nafte

Konzorcijum kompanija Eni-Novatek za nekoliko dana počinje prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Crna Gora se priprema - prvo istražno bušenje nafte
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Sinoć je stiglo postrojenje koje će obavljati taj posao u crnogorskom podmorju.

Posada je do juče bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na postrojenje Topaz Driler, nakon čega sledi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi, naveli su iz Uprave za ugljovodonike.

Uporedo sa inspekcijom, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar, prenosi RTCG.

Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Planirano da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,5 kilometara, traje između 120 i 180 dana, a do kraja godine će biti poznato da li na toj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina biće nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, biće znatno plića - ne dublja od 1.500 metara, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: