Inspektori zatekli 905 osoba u radu na crno, većinom stranaca

Crnogorski inspektori rada su u periodu jul-septembar zatekli 905 osoba u radu na crno, odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Region

Izvor: B92

Subota, 26.10.2019.

11:27

Inspektori zatekli 905 osoba u radu na crno, većinom stranaca
Foto: Depositphotos/akarelias

Od ukupnog broja zatečenih osoba u radu na crno, 283 su crnogorska državljanina i 582 stranca.

Nakon preduzetih mjera Inspekcije rada u zakonit radni odnos uvedeno je 268 osoba, od kojih 171 crnogorski državljanin i 97 stranaca, prenosi "Dan".

"Jedan broj zatečenih stranaca nije se mogao uvesti u zakonit radni odnos, jer su preduzete mere na otkazu njihovog boravka u Crnoj Gori od inspektora za strance. Takođe, jedan broj crnogorskih državljana nije uveden u zakonit radni odnos, jer su dali izjavu da više neće raditi kod tog poslodavca", navodi se u izveštaju.

Kako je ugovor o radu dvostrani pravni akt, koji se zaključuje saglasnošću volje poslodavca i zaposlenog, to se u tim slučajevima nisu mogli postići efekti regulisanja zakonitog radnog odnosa za zatečene osobe, prenela je agencija Mina.

"Naravno, u svim slučajevima su izrečene sankcije poslodavcu zbog nezakonitog radnog angažovanja, kako crnogorskih državljana, tako i stranaca", navodi se u izveštaju.

Inspektori su po pitanju transformacija radnog odnosa, bez ugovora i prijave u poslovnom prostoru, posebne vrste ugovora – privremeni i povremeni poslovi, aneksa ugovora, neoglašavanje slobodnih radnih mesta utvrdili još 525 nepravilnosti.

Podaci o aktivnostima preduzetim zarad suzbijanja sive ekonomije pokazuju da su inspektori rada u ovom periodu izdali 1,72 hiljade prekršajnih naloga, vrednosti 778,15 hiljada evra. Podneta su tri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: