Poslodavci u problemu: Ne mogu da nađu dobre građevinske radnike

Građevinski sektor suočava se sa ozbiljnim problemom, a to je nedostatak radne snage i to posebno kvalifikovanih radnika.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO: Depositphotos, akarelias,
FOTO: Depositphotos, akarelias,

Domagoj Kamenski iz najveće hrvatske građevinske kompanije Kamgrad, fokusirane na visokogradnju, rekao je da su oni na vreme shvatili da moraju da nađu nova tržišta. Rešenje su našli preko projekata u Srbiji, Nemačkoj i Švedskoj.

Ključ uspeha vidi u odličnoj organizaciji i pravovremenom planiranju, pogotovo projekata koje se rade u turizmu jer se radi o retko intenzivnim projektima.

Tomislav Poljuh, direktor Sektora investicionih projekata u Valamar Rivijeri, ukazao je da bez obzira na visoke investicije u turizmu, nije realno očekivati da će samo turizam pokrenuti građevinu.

"Ključni problem u građenju u turizmu je sezona, jer će izvođenje radova uvek biti ograničeno samo na sedam, osam meseci godišnje. Upravo zbog kratkih rokova i čestih promena turistički projekti nose veći rizik. Valamar kao investitor ima dovoljno kvalitetnih hrvatskih partnera na tržištu i maksimalno smo orjentisani na angažovanje domaće građevinske operative", rekao je Kamenski na Danu Komore inženjera građevinarstva u Opatiji, prenosi portal SEEbiz.

Predsednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nina Dražin Lovrec, upozorila je i na ono možda najvažnije:

"Nedostaju nam projekti dugoročno održivih infrastrukturnih zahvata kao i drugih zahvata od javnog interesa, koji bi bili pripremljeni za lokacijske dozvole. Projekti koji bi mogli odmah da se ponude investitorima ili pak s kojima bi se moglo takmičiti za fondove Evropske unije, dobiti povoljne kredite međunarodnih razvojnih banaka ili raspisati tender za koncesiju."

strana 1 od 48 idi na stranu