Na šta obratiti pažnju ako kupujete fiskalni uređaj? Neka rešenja su u potpunosti nova

Srbija je zagazila u proces uvođenja novog sistema fiskalizacije, a poreskim obveznicima trenutno su na raspolaganju desetine softverskih i hardverskih rešenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2022.

13:05

Na šta obratiti pažnju ako kupujete fiskalni uređaj? Neka rešenja su u potpunosti nova
Ilustracija: Simon Kadula/Shutterstock

Privrednici su već počeli sa poručivanjem novih fiskalnih uređaja, a Poreska uprava zasad je odobrila 90 rešenja koja se mogu pogledati u registru te institucije objavljenom na njihovom sajtu.

"Tržište je u potpunosti liberalizovano i svako ko zadovolji uslove iz tehničke dokumentacije može da se prijavi kod Poreske uprave kako bi dobio odobrenje za konkretan uređaj. Uređaji su razni, od softverskih, do hardverskih rešenja. Takođe, određena rešenja predstavljaju u potpunosti novo razvijena, dok su takođe prisutna i rešenja koja podrazumevaju nadogradnju starih, to jest, već postojećih fiskalnih kasa", navode za B92.net iz Ministarstva finansija.

Prva prodavnica koja je prešla na novi sistem; Mali: "Od 1. maja svaki račun izgledaće ovako"

Kako dodaju, širok dijapazon softverskih rešenja podrazumeva rešenja na različitim platformama kako što su Windows, Android, Linux, itd.

Kako odabrati pravo rešenje?

"Važno je i navesti da se pojavljuju rešenja koja, osim usklađenosti sa novim modelom fiskalizacije, nude i posebne funkcionalnosti za određene industrije, kao što su na primer trgovina i ugostiteljstvo", ističu naši sagovornici.

Poreska uprava objasnila: Kako podneti elektronsku prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa?

Prema njihovoj oceni, prilikom izbora najvažnije da se poreski obveznici upoznaju sa funkcionalnostima koje nude određena rešenja, ali takođe da imaju u vidu sopstvene potrebe u smislu broja artikala i usluga koji čine asortiman, visine prometa i slično, a sve u cilju kako bi se izabralo najadekvatnije rešenje i internet konekcija.

Prijave za subvencije

Podaci Ministarstva finansija govore da je ukupno 85.000 obveznika fiskalizacije prijavilo poslovni prostor - što je više od polovine obveznika. Za subvencije (100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu oni koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju za 20 odsto veću subvenciju za kase) do sada je prijavljeno 70.500 obveznika.

Uputstvo za prijavu za pomoć; "Isplaćivaćemo svake nedelje" VIDEO

"Isplaćeno je više od dve milijarde dinara subvencija, za preko 60.000 obveznika, a svake nedelje se isplaćuje nova tranša. Važno je napomenuti da prijave za subvencije traju do 31. januara, a da je pre toga potrebno da prijave poslovni prostor, što mogu takođe da učine preko portala Poreske uprave ePorezi", podsećaju u resornom ministarstvu.

"Smatramo da obveznici imaju dovoljno vremena da pređu na nov sistem i da prijave za sada idu odgovarajućom dinamikom, bez ikakvih problema", kažu.

Zasad bez problema

Na pitanje kakve su dosadašnje reakcije, naši sagovornici poručuju da su obveznici fiskalizacije, koji su prešli na nova rešenja, zadovoljni i ističu da se sve odvija brzo i efikasno.

"Za sada nije bilo nikakvih poteškoća kod njih, u šta su se uverili i predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave", zaključuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: