Do sada za podršku fiskalizaciji isplaćeno dve milijarde

Za podršku novoj fiskalizaciji država je do danas isplatila poreskim obveznicima dve milijarde dinara, rekao je pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.01.2022.

13:22

Do sada za podršku fiskalizaciji isplaćeno dve milijarde
Ilustracija: Depositphotos, billiondigital

Za TV Tanjug on je objasnio da država svakom poreskom obvezniku daje po 100 evra za svaki od prodajnih objekata, plus 100 evra za svaku kasu u tom prodajnom objektu.

Poreskim obveznicima koji nisu u sistemu PDV-a taj se iznos uvećava za 20 odsto.

"Subvencije se obezbeđuju prijavom preko portala ePorezi. Posle unošenja podataka subvencija se isplaćuje naredne nedelje", rekao je on.

Dulić je ocenio da je ostalo još tri meseca do kraja fiskalizacije, te da je to dovoljno vremena.

"Svakim danom sve više obveznici ulazi u sistem fiskalizacije. Dovoljno je vremena da se fiskalizacije završi do kraja aprila", rekao je on.

Novom fiskalizacijom država dobija bolju i efikasniju Poresku upravu, a poreski obveznici preko novih uređaja dobijaju efikasniji i jeftiniji sistem za buduće održavanje.

"I sami poreski obveznici će vrlo brzo, u toku eksploatacije, videti da im se ovaj novih sistem više isplati", rekao je on.

Dulić je objasnio da je u ovom trenutku 88 različitih elemenata fiskalnih uređaja odobreno za korišćenje, te da svako može kako njemu odgovara da ih iskombinuje u sistem.

"Fiskalni uređaj može da bude najobičniji računar, laptop, tablet, telefon.... Ne treba fiskalna kasa u obliku kome smo je do sada poznavali.

Dovoljno da sa spiska odobrenih 88 izaberete neki softver koji odgovora operativnom sistemu vašeg računara, i uzmete običan štampač, i možete bez problema da izdajete fiskalne račune", objasnio je on.

Novi sistem fiskalnih kasa će Poreskoj upravi dati daleko više informacija kako bi ona mogla da što efikasnije ubira poreze.

"Sada ćemo imati sve račune, sa sve navedenim artiklima u Poreskoj upravi, i uslugama iskazanim na njima. Onda ćemo moći da formiramo ozbiljnu bazu podataka, a naša analiza rizika će kroz naprednu analitičku platformu moći da dolazi do potencijalnih kandidata za kontrolu", objasnio je on.

Princip fiskalizacije je da se sertifikuje pravilno izdavanje računa, a ne uređaji kao kod prethodne fiskalizacije iz 2003. godine.

"Nismo tehnološki ograničeni. Važno je da uređaj ispravno izdaje račune, a svaki račun kod izdavanja ide u poresku upravu. U slučaju da nema interneta i veze, on se bezbedno skladišti na tom uređaju i čim se veza uspostavi stiže u Poresku", objasnio je on.

Novina je da će na računu biti vidan i kjuar kod preko koga će građani telefonom moći da provere da li je ispravan ili falsifikat.

"Tako su i građani uključeni u kontrolu izdavanja fiskalnog računa", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: