Prevremena penzija: Delovi aviona postaju privesci FOTO

Prvi avion A380 završio je svoj životni vek mnogo ranije nego što se očekivalo i biće isečen u delove od kojih će se napraviti suveniri.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

11:02

Prevremena penzija: Delovi aviona postaju privesci FOTO
Foto: Epa, Markus Scholz

Prvi Erbasov avion A380 je povučen iz saobraćaja i spreman da bude pretvoren u primamljive suvenire u vidu privezaka.

To je bio prvi od još uvek 240 aktuelnih aviona A380, koji je poleteo 25. oktobra 2007. godine za aviokompaniju Singapur erlajns na liniji simblične oznake SQ380 od Singapura do Sidneja.

Avion Erbasovog serijskog proizvodnog broja MSN003 i singapurske registarske oznake 9V-SKA je penzionisan 2017. i prebačen na aerodrom u gradiću Tarb na jugu Francuske gde je u januaru rastavljen, a njegov dvospratni trup isečen u 560 tona materijala, prenosi Avatica.

Aviejšen tags (Aviationtags), kompanija koja se bavi proizvodnjom suvenira od rashodovanih aviona, najavila je početak proizvodnje 7.000 komada specijalnih, memorijalnih privezaka od materijala sa isečenog prvog A380. 1

Svi privesci su razgrabljeni u samo 48 sati od kada su pušteni u pretprodaju, a proizvođač upozorava na kašnjenje sa dostavom, s obzirom da je broj porudžbina bio iznad svih očekivanja. Zbog velikog interesovanja, Aviejšen tags se sprema za drugo izdanje, kada će biti isečen još jedan avion kompanije Singapur erlajns serijskog broja MSN005 (9V-SKB).

Erbas je početkom prošle godine doneo odluku da obustav proizvodnju ovog modela, što je ubrzalo odluku o penzionisanju prvog aviona. Avioni lete i više od 30 godina, ali je sudbina ovog modela takva da je eto prvi penzionisani imao tek 10 godina staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: