Stiven Lijang za B92: Srbija ima ključnu ulogu u inicijativi Pojas i put

Srbija ima ključnu ulogu u inicijativi Pojas i put jer je važan ulaz u balkansku regiju i ima ekonomiju koja se razvija veoma brzo poslednjih godina.

Izvor: B92, Nataša Stojanoviæ

Sreda, 26.06.2019.

12:36

Stiven Lijang za B92: Srbija ima ključnu ulogu u inicijativi Pojas i put
FOTO: Stefan Ðakoviæ

To u intervjuu za portal B92 kaže Stiven Lijang, pomoćnik izvršnog direktora u Savetu za trgovinski razvoj Hongkonga (HKTDC).

"Konkretno, postoji mnogo prilika za saradnju Kine i Srbije u razvoju infrastrukture, proizvodnji energije, razvoju logistike, trgovini i turizmu", kaže on.

Dodaje da je činjenica da se Srbija sve više smatra dobrim mestom za ulaganja, podstaknuta sve većim brojem projekata u regionu, a u okviru inicijative Pojas i put.

On je bio član poslovne misije koja je boravila u Beogradu, a koju je činilo oko 70 investitora i stručnjaka iz Kine i Hongkonga. Među delegatima su bili i stručnjaci u oblasti finansija, savetovanja, arhitekture, energetike, građevinarstva, pravne i računovodstvene delatnosti, transporta, logistike i drugih sektora.

"Cilj posete je istraživanje mogućnosti za saradnju i ulaganja u Srbiji koje je pokrenula inicijativa Pojas i put. Kroz sastanke s vladinim predstavnicima nastojimo da bolje razumemo najnovije vladine politike i planove razvoja infrastrukture, kao i celokupne investicije i poslovne mogućnosti u Srbiji", objasnio je Lijang.

Prema Statističkom glasniku kineskih direktnih inostranih investicija za 2017. godinu, kumulativna direktna ulaganja kontinentalne Kine u Srbiji iznosila su gotovo 170 miliona dolara, s mnogo više projekata u pripremi, kaže on.

"Izgradnja prekograničnih partnerstava uvek će predstavljati izazove, kao i prilike, s potrebom upravljanja kulturnim razlikama i definisanja jasnog okvira saradnje. I to je tačka u kojoj se Hongkong uklapa u sliku - kao pružalac kvalitetnih usluga koje podupiru delatnosti u okviru Pojasa i puta", navodi Lijang.

To uključuje finansiranje infrastrukturnih i građevinskih projekata, kao i pružanje niza profesionalnih usluga, uključujući dubinsku analizu, računovodstvo i osiguranje, upravljanje projektima, upravljanje rizicima i rešavanje sporova.

"Hongkong nudi idealnu platformu za pružanje rešenja Srbiji u međunarodnim finansijama, logistici i infrastrukturi. Postoje jasna sinergija i koristi za obe strane kako bi se poboljšala saradnja u finansijama, trgovini, kao i logistici, kako bi se postiglo više u okviru Inicijative. Na primer, dok će Pojas i put privući investicije, posebno iz Kine, u Srbiju, bilo u infrastrukturu ili u druge sektore, pružaoci usluga u Hongkongu mogu obezbediti uslove izgradnje infrastrukture i finansiranja", priča on.

Hongkong je most koji povezuje kopno s ostatkom sveta, objašnjava. Grad pruža idealnu platformu za srpske kompanije koje žele da ulažu u projekte Pojasa i puta, kao i za one koje žele da pristupe tržištima na kopnu.

"Pozivamo sve srpske kompanije da iskoriste jedinstvene prednosti Hongkonga za proširenje i dalji razvoj na ogromnom kineskom kopnenom i globalnom tržištu. Verujem da Hongkong i Srbija mogu postići mnogo toga radeći zajedno. Postoji jasna i snažna sinergija naše dve ekonomije za dalji razvoj naše poslovne saradnju i poboljšanja naših rastućih veza".

Srpske kompanije mogu da iskoriste platformu koju obezbeđuje Savet za trgovinski razvoj Hongkonga (HKTDC) za proširenje svog poslovanja ili pronalaska investitora

"One su dobrodošle da učestvuju u aktivnostima HTKDC-a, a mi se radujemo njihovom povezivanju s novim šansama u okviru Pojasa i puta", kaže Lijang.

Jedan od načina povezivanja je i informisanje. Sa sedištem u Hongkongu i globalnom mrežom od 50 predstavništava, uključujući 13 na kineskom kopnu, HKTDC održava međunarodnu zajednicu dobro informisanu o najnovijim zbivanjima u našoj regiji.

"Naša frankfurtska kancelarija podržava delovanje Saveta u Srbiji. Tu je i povezivanje i olakšavanje jer HKTDC organizuje poslovno usklađivanje, investicione misije i promotivne događaje u gradovima širom sveta, kao što je ova poslovna misija. Ti događaji doprinose povezivanju preduzetnika i pružalaca usluga iz Hongkonga s investitorima i vođama projekata iz celog sveta, uključujući i Srbiju", rekao je.

Oni, takođe, izrađuju platforme velikih razmera kako bi olakšali poslovne razmene između potencijalnih partnera, a svake godine HKTDC organizuje više od 30 internacionalnih sajmova svetske klase u Hongkongu.

"Organizujemo i konferencije o vodećim uslugama. Ovi događaji pokrivaju čitav niz sektora, od mode do elektronike, preko finansiranja brodarstva i logistike, sve do načina života i zabave".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: