EBRD za "Srbija voz" spremio 47 miliona EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj će obezbediti zajam od 47 miliona evra železničkom operateru Srbije za prevoz putnika, preduzeću "Srbija Voz".

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

15:44

EBRD za
Foto: Thinkstock

Zajam se odobrava radi finansiranja proširenja kapaciteta i unapređenja železničkog depoa za održavanje u Zemunu.

Ministar finansija Dušan Vujović i v.d. generalnog direktora "Srbija Voza" Jugoslav Jović potpisali su u Beogradu sa direktorkom transport tima EBRD-a Sju Baret i direktorom kancelarije EBRD za Srbiju Danijelom Bergom, sporazum o prvoj fazi projekta koja obuhvata zajam od 30 miliona evra, saopšteno je iz te bankarske institucije.

Iz "Srbija voza" su precizirali da su ministar Vujović i Berg potpisali ugovor o garanciji, dok su Jović i Baret potpisali ugovor o zajmu.

Realizacija druge faze zajma se očekuje početkom 2018. godine.

Ovo unapređenje će omogućiti kompaniji veći kapacitet održavanja u okviru modernizacije železničkog sistema Srbije. Depo u Zemunu će postati glavna lokacija za održavanje železničkog voznog parka, a i jedini odgovarajući depo za nedavno nabavljene elektro-motorne garniture koje je finansirala EBRD.

Pored poboljšanog servisiranja, projekat će imati i domino efekat na kvalitet putničkih usluga, korisni vek trajanja voznog parka i porast železničkog prevoza putnika, navodi EBRD u saopštenju.

Prelazak sa drumskog na železnički transport, kao i smanjena emisija CO2 koja prati ovu promenu, kako se dodaje, samo je jedna od ekoloških koristi, budući da je u planu integrisanje energetski efikasnih tehnologija u ovaj projekat. Akcioni plan za dalje unapređenje korporativnog upravljanja će takođe biti usvojen i sproveden.

Kako su saopštili iz "Srbija voza", predviđena lokacija Projekta tehničko-putničke stanice Zemun je između železničkih stanica Zemun i Zemunsko Polje, na kojoj će biti izgrađeni svi potrebni objekti, koloseci, postrojenja, oprema i instalacije u skladu sa očekivanim obimom rada i planiranim preseljenjem sa kompleksa Savskog amfiteatra.

Površina potrebna za izgradnju kompleksa iznosi 35 hektara i na njoj će biti izgrađeni novi objekti ukupne površine 18.800 metara kvadratnih, 17 km novih koloseka i sanirano 14.500 m2 postojećih objekata kao i šest kilometara postojećih koloseka.

Sju Baret je izjavila prilikom potpisivanja ugovora da su moderna i efikasna postrojenja za održavanje voznog parka od suštinske važnosti za održivo poslovanje kompanije.

"Verujemo da će projekat promovisati modalni prelaz sa drumskog na železnički transport, a time će se podržati i razvoj zelene ekonomije u Srbiji", dodala je ona.

Direktor EBRD u Srbiji, Danijel Berg je rekao da se raduju saradnji sa ovom kompanijom na daljem unapređenju korporativnog upravljanja, "koje predstavlja deo našeg angažovanja u oblasti javnih politika u Srbiji".

Jugoslav Jović, v.d. generalnog direktora "Srbija Voza" je istakao da će ovaj projekat omogućiti dugotrajnu dostupnost i pouzdanost voznog parka, novih, modernih vozova, a naročito novih elektro-motornih garnitura nabavljenih pomoću zajma EBRD-a.

Evropska banka za obnovu i razvoj je do danas uložila više od 4,5 milijardi evra u preko 200 projekata širom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: