Hara bolest, uništavaju više od 1 ha vinograda

U Hrvatskoj zbog zarazne bolesti planiraju da unište 11,3 hektara vinograda.

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

12:27

Hara bolest, uništavaju više od 1 ha vinograda
(Foto: Thinkstock)

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzrokovala u vinogradima širom Hrvatske i zbog opasnosti od daljeg širenja bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donelo Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017, izvestili su iz Ministarstva, naglasivši da se krčenje zaraženih vinograda i podizanje novih nasada može finansirati iz EU fondova.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta, zeli su 180 uzoraka i postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu. Prema rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka, pozitivni nalazi su potvrđeni u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju koga će se doneti rešenja o delomičnom ili potpunom krčenju vinograda, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Za sada je doneta delimična procena u Istarskoj županiji gde će na osnovu iste biti izdata rešenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: