"Ošišana latinica" je prošlost, RS. domen na 13 jezika

Podeli
Foto: RNIDS
Foto: RNIDS

Piši kao što govoriš, maksima reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, od ove nedelje u Srbiji može se prevesti u "kucaj kao što govoriš".

Umesto dosadašnjih 26 slova engleskog alfabeta, Srbija je od 10. decembra ne samo omogućila korišćenje svih slova latinice sa kvačicama, već je učinila dostupnim čak 67 latiničnih slova i registraciju .RS domena na pismima čak 13 jezika koji se koriste u našoj zemlji.

To znači da više neće biti potrebno da se nazivi domena pišu „ošišanom latinicom", čime je stala rame uz rame sa brojnim zemljama sveta.

Tim povodom u Biblioteci grada Beograda, Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovala je skup na kome su posetioci mogli da čuju sve detalje o prednostima IDN-a (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno korišćenja nacionalnih pisama u nazivima domena, od najeminentnijih stučnjaka iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za za informacione tehnologije i elektronsku upravu, ICANN-a i RNIDS-a.

Foto: RNIDS
Foto: RNIDS

"Višejezičnost nije trend, to je budućnost Interneta. Iako je Internet rođen na engleskom jeziku, sve je više i korisnika sa ostalih govornih područja. Zato danas počinje registracija .RS IDN domena. Da bismo to omogućili, podržanom skupu karaktera dodali smo 41 slovo iz pisama 13 jezika koji se govore u Srbiji“, izjavio je Vladimir Manić, direktor Fondacije RNIDS-a.

"Ovaj dan je značajan za našu državu jer razvijamo multikulturalnu sredinu, a što više kultura imamo, više kao država vredimo“, ocenila je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, naglasio je da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i premijerke Ane Brnabić. „Reforma javne uprave je već sprovedena, a uvođenje IDN-a je jedan od važnih delova ovog procesa. Da je digitalizacija nešto što je izuzetno važno za Srbiju govori i činjenica da je novi sajt Vlade Republike Srbije, od nedavno prilagođen i osobama sa različitim tipovima hendikepa. Cilj je transparentna i efikasna uprava po meri svih naših građana“, rekao je Jovanović.

Foto. RNIDS
Foto. RNIDS

Predstavnik Evrope u Upravnom odboru međunarodne organizacije ICANN, Danko Jevtović, prisutnima je predstavio rad ove organizacije koja se, pored upravljanja globalnom adresnom strukturom Interneta, bavi i koordinacijom svih organizacija koje su uključene u njegovo funkcionisanje.

"Narednih milijardu korisnika koji će početi da koriste Internet uglavnom nisu sa engleskog govornog područja. Upravo zbog njih su potrebni ovakvi novi adresni sistemi. U svetu su prvi IDN domeni registrovani još 2000. godine, a danas sve veći broj zemalja prati ovaj trend“, istakao je Jevtović.

Kako se Internet širio i sve više ljudi pristupalo globalnoj mreži, tako je rasla i potreba za IDN-om.

"Tehnologija bi trebalo da se usavrši do te mere da svako može da se izrazi na svom autentičnom pismu, a ne da se sve kulture svedu na 26 slova engleskog alfabeta. IDN nije namenjen onima koji ne govore naš jezik, već baš lokalnoj upotrebi“, rekao je Vojislav Rodić, predsednik UO RNIDS-a.

RNIDS je još 2012. godine, prateći svetske trendove, omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .СРБ domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina. Pored slova iz srpskog, nazivi .RS domena će moći da sadrže i slova iz albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Početni period registracije IDN naziva u okviru .RS domena, tokom kog će pravo registracije imati postojeći registranti .RS domena, trajaće do 5. marta 2019. godine. Nakon tog perioda, registracija će biti slobodna za sve koji žele da registruju IDN nazive domena.

Za više informacija posetite: viševredi.rs

strana 1 od 5 idi na stranu