BBC na srpskom - B92

Film, muzika i umetnost: Preminuo grčki muzičar Vangelis u 79. godini

Ovaj muzičar postao je poznat široj javnosti najpred kao klavijaturista u bendu koji je pratio slavnog grčkog pevača Demisa Rusosa tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Izvor: BBC
Podeli
EPA
EPA

Grčki kompozitor Vangelis, koji se proslavio muzikom za filmove Vatrene kočije i Blejd Raner, preminuo je u 79. godini.

Ovaj muzičar postao je poznat široj javnosti najpre kao klavijaturista u bendu koji je pratio slavnog grčkog pevača Demisa Rusosa tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Vangelis je potom kao solo umetnik doneo revoluciju u elektronsku muziku, a zatim i kao kompozitor filmske muzike.Godine 1981, osvojio je Oskara za glavnu muzičku temu u filmu Vatrene kočije, a zatim i 1982. za Blejd Raner.

Komponovao je muziku i za hitove kao što su Pobuna na brodu Baunti (1984), Frančesko (1989), Gorki mesec (1992), 1492: Conquest of Paradise (1992) i Aleksandar (2004).

"Vangelis Papatanasiju više nije sa nama. Svet muzike je izgubio međunarodnog umetnika", napisao je na Tviteru Kirjakos Micotakis, grčki premijer.

https://www.youtube.com/watch?v=8a-HfNE3EIo

Vangelisova tema za Vatrene kočije je čuveno pratila snimke sportista koji trče duž plaže u Sent Endruzu u Škotskoj na početku filma, čija radnja je smeštena uoči Olimpijskih igara 1924.

Vrlo brzo posle premijere, zauzela je prvo mesto na top listama u Americi.

Godine 2012, probila se na prvo mesto britanskih top liste singlova, pošto ju je izveo Mister Bin na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 138 idi na stranu