Novak Đoković i tenis: 311 magičnih nedelja - ostala su još dva velika cilja

Đoković je prvi put na čelo svetske liste tenisera došao 4. jula 2011. godine, pošto je u polufinalu Vimbldona savladao Francuza Žoa Vilfreda Congu.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

12:59

Novak Đoković i tenis: 311 magičnih nedelja - ostala su još dva velika cilja
EPA

Kada se 1994. u televizijskoj emisiji pojavio sedmogodišnji klinac sa kačketom, držeći reket maltene veći od njega, i rekao da mu je cilj da bude najbolji teniser na svetu - malo ko je shvatao koliko je u toj nameri ozbiljan.

Dvadesetsedam godina kasnije, taj čovek - Novak Đoković - najbolji teniser sveta, započeo je rekordnu 311. nedelju kao prvoplasirani igrač sveta na ATP rang listi.

Mnogo toga o čemu je maštao u teniskoj karijeri Đoković je ostvario, a on nastavlja obara rekorde i pomera granice nadmećući se sa najvećim rivalima - Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Pre sedam dana Đoković se izjednačio sa Federerom po vremenu provedenom na vrhu ATP liste, a sada ga je ostavio iza sebe.

"Posle obaranja rekorda po broju nedelja na prvo mesto, biće mi lakše, jer ću moći da se skoncentrišem na osvajanje što više grend slem trofeja", rekao je Đoković, a prenosi BBC Sport.

Iza Đokovića i Federera ostali su mnoge teniske legende, poput Amerikanaca Pita Samprasa i Džimija Konorsa, Čeha Ivana Lendla i Španca Rafaela Nadala.

Ipak, srpski teniser ne krije da u karijeri ima još dva velika cilja pred sobom - da postane teniser sa najvećim brojem grend slem trofeja i da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.
Reuters

Početak dominacije

Đoković je prvi put na čelo svetske liste tenisera došao 4. jula 2011. godine, pošto je u polufinalu Vimbldona savladao Francuza Žoa Vilfreda Congu.

Kasnije je u finalu savladao Španca Nadala i osvojio prvi trofej na vimbldonskoj travi, što je bila najava godina dominacije.

U tom prvom "mandatu", proveo je 53 nedelje na čelu, a najduže je u kontinuitetu bio na vrhu u od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016. godine.

Tada je vezao 122 nedelje na prvom mestu ATP liste.

Statistika je jasna i pomalo surova prema Đokovićevim rivalima.

Đoković je kao broj jedan na ATP listi odigrao 440 mečeva, pobedio je 387 puta i od 52 odigrana finala u tom periodu, 39 puta osvojio pehar.

Napad na rekord u broju grend slem titula

Kao jedan od glavnih ciljeva u karijeri, Đoković je sebi zacrtao da postane igrač sa najviše grend slem trofeja.

Prošlog meseca je osvojio titulu na Australijan openu u Melburnu i to mu je bio 18. grend slem trofej u karijeru, a Federer i Nadal imaju po 20.

"Apsolutno mi nije problem da to kažem - ko god je u vrhu tenisa i to ne kaže, ne verujem da je potpuno iskren".

"Želim da osvojim što je moguće više slemova i da budem najduže broj jedan u istoriji", rekao je Đoković posle pobede u Melburnu.

On je na turniru u Australiji zadobio povredu trbušnog mišića, ali je nedavno potvrdio da će sezonu nastaviti 24. marta učešćem na takmičenju u Majamiju.

To je turnir iz masters serije, kategorije odmah ispod grend slema.

A novu priliku da osvoji trofej na grend slemu imaće 24. maja na Rolan Garosu u Parizu.

Pod uslovom, naravno, da pandemija korona virusa ponovo ne dovede do promena u teniskom kalendaru.

Turnir na londonskom Vimbldonu trebalo bi da počne 28. juna, dok je poslednji grend slem sezone, Ju Es Open na programu od 30. avgusta.

Teoretski, kada bi osvojio sva tri preostala ovogodišnja grend slem turnira, Đoković bi već 2021. postao rekorder.

Olimpijsko zlato

Đoković je do sada tri puta bio učesnik Olimpijskih igara.

U Pekingu 2008. godine, srpski teniser osvojio je bronzanu medalju, a četiri godine kasnije u Londonu ispao je u polufinalu od Endija Marija i završio kao četvrti posle poraza od Del Potra u meču za treće mesto.

Del potro ga je pobedio i na početku olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru 2016. Godine.

"Nadam se da ću imati priliku da ponovo učestvujem na Igrama jer je to najstariji i najtradicionalniji sportski događaj u istoriji.

To je najveća čast, predstavljati zemlju na OI. Oduvek sam se lepo provodio, bio sam već tri puta i radujem se četvrtom", rekao je Đoković na konferenciji za novine u Australiji početkom godine.

Igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošle godine, ali su pomerene zbog pandemije Kovida-19.

Olimpijada u Tokiju ove godine trebalo bi da počne 23. jula.

Čestitke sa svih strana

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) čestitala je Novaku Đokoviću obaranje rekorda u broju nedelja provedenih na prvom mestu.

"Rekord je oboren", piše u poruci na zvaničnom Tviter nalogu ATP Tura.

Čestitka Đokoviću stigla je i sa zvaničnog profila Vimbldona, turnira koji je do sada osvojio pet puta.

U čast Đokovićevog novog rekorda u ponedeljak će na fasadi zgrade Skupštine grada Beograda, od 19 do 22 časa, biti prikazana projekcija snimaka najboljih poteza u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Takođe, zgrade u prestonici Srbije koje imaju ugrađenu dekorativnu rasvetu - Palata Albanija, zgrada Narodne skupštine, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, biće osvetljene u bojama srpske zastave.

Veliki mozaik od teniskih loptica sa Đokovićevim likom osvanuo je u ponedeljak na platou Teniskog centra Novak u centru Beograda.

Autor je Andrej Josifovski.

https://www.instagram.com/p/CMJmaB4p9ci/?igshid=1acixj77cz6fq

Kakva su reakcije na društvenim mrežama?

Brojni ljubitelji tenisa na društvenim mrežama komentarišu novo Đokovićevo dostignuće.

Dominiraju navijači iz Srbije i iz zemalja bivše Jugoslavije, ali ima i onih iz drugih krajeva sveta.

Kao što se to često dešava u situacijama kada padne neki rekord u svetskom tenisu, kreće rasprava o tome ko je najbolji igrač svih vremena. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: