KIA Cee'd 1.6 CRDi EX Maxx

Mešanje karata u automobilskoj industriji nije neka novina. Japanci su pre tridesetak godina bili izvrgavani ruglu od strane tada moćne britanske auto industrije. Gde su Britanci danas? Stameni švedski automobili polako prelaze u kineske ruke, Francuzi posrću, a Italijani spas traže sa druge strane bare. Kakavu ulogu u novom poretku očekuju u Koreji?

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

22:44

Default images

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Da li zbog izjave korejskih zvaničnika da im je želja da koncern Hyundai-KIA udari na Volkswagen, ili zbog činjenice da je Golf (mnogima) pojam automobila C segmenta, tek svi vole da porede Cee'd baš sa Golfom, iako mu on možda i nije direktni rival.

Generalno gledano, mislimo da Cee'd i i30 više kradu deo kolača koji drži, recimo, Renault sa Meganom, ili Peugeot sa 308-icom, ali u svakom slučaju svi ovi automobili sigurno imaju zajedničkih varijabli i svakako su uporedivi.

Nova generacija Kije Cee'd sa najluksuznijim paketom opreme našla se na testu u našoj redakciji. Istina, ovaj auto već smo probali u dva navrata, ali nikada nismo imali dovoljno vremena da ga temeljno pregledamo i pogledamo kroz našu lupu.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4310/1780/1470 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Nažalost (mada ta reč možda i nije najadekvatnija), umesto u najjeftinijoj verziji, dobili smo ga u jednom od top paketa i sa snažnijim dizel motorom zapremine 1.6 litara sa 128 KS.

Kažemo nažalost jer velika većina kupaca sigurno nema ovaj model u vidu kada razmišlja o kupovini.

Prema našoj oceni najtraženiji će biti benzinac od 1.4 litra zapremine u paketu Uban, ali dobro, imaćemo i njega u skorije vreme na testu. Ovog puta predstavljamo vam hečbek sa paketom opreme EX Maxx.
KIA Cee'd 1.6 CRDi: zapremina 1582 ccm; snaga 94 kW (128 KS) pri 4.000 o/min; obrtni moment 260 Nm pri 1.900-2.750 o/min
Ako izuzmemo prednju masku i farove koji su glavni nosioci agresivne crte Cee'd-a, ostatak vozila deluje čak konzervativno. Sve je na svom mestu i ništa ne odskače.

Ima i detalja koji su možda već viđeni kod konkurencije, ali su, opet, upakovani u jedinstvenu celinu. Za razliku od bratskog i30, novi Cee'd kao da na umu ima potpuno drugačiju i konzervativniju klijentelu.

Grubo gledano, čini nam se da je strategija korejskog koncerna da sa modelom i30 posebno napadne tržišta Istočne Evrope i Rusije gde ljudi nov automobil pa čak i u ovom segmentu doživljavaju kao čist luksuz i demonstraciju moći i ličnog uspeha pojedinca.

Možda iz tih razloga Hyundai i30 obiluje krivudavim formama i sajber kič detaljima koji skreću pažnju.
Sa druge strane, Cee'd je daleko uglađeniji i ostavlja dijametralno suprotan utisak. Zbog toga verujemo da će biti zanimljiviji ljudima na zapadu Starog kontinenta.

Slična situacija je i u unutrašnjosti. Sve je mnogo mirnije nego u i30 i sa više ukusa, bez suvišnih detalja, ali sa elementima koji imaju aspiracije ka onome što se naziva premijum segment.

Naravno, još vode treba da protekne Dunavom da bi se došlo dotle, ali napredak u odnosu na prošlu generaciju Cee'd -a je itekako vidljiv.

U svakom pogledu, osim po pitanju mase, novi Cee'd je nadmašio prethodnika.
Vožnja je udobnija uprkos velikim aluminijumskim felnama od 17 inča koje baš i ne vole ove naše "tranzicione" puteve. Nivo buke je značajno smanjen, a kvalitet materijala poboljšan.

Posebno bismo pohvalili oplate vrata koje više nisu isključivo od plastike već ima i materijala lepših na dodir poput kože ili platna. Sedišta imaju lep dizajn i pružaju solidnu potporu, a prolaze i test dužih putovanja.

Testni automobil imao je i veliki ekran osetljiv na dodir, u kojem je pored obilja multimedijalnog sadržaja smeštena i navigacija. Za svaku pohvalu je da navigacioni uređaj ima i instaliranu detaljnu mapu Srbije i to na ćirilici.

Postajemo li mi to deo sveta?
Ceo kokpit kao da je usmeren prema vozaču. To je ranije bio specijalitet BMW-a, ali se i Peteru Šrajeru očigledno dopao koncept pa se malo poigrao i po tom pitanju.

Ishod je dopadljiv i ne previše nametljiv. Ono što bi kupcima moglo da zadaje probleme jeste održavanje centralne konzole koja je izrađena u takozvanom "pijano laku".

Crni sjaj daje znatnu dozu elegancije, ali je magnet za prašinu i otiske prstiju, a strahujemo i za ogrebotine ako niste od onih koji vode računa o svom mezimcu.

"Igračka" koja nam se svidela jeste TFT displej koji je smešten tačno ispred vozača na mestu brzinomera. Brzinomer je u potpunosti "nacrtan" na ekranu, a u njegovoj sredini ima prostora za ispisivanje brojnih informacija koje vozilo šalje vozaču.
Električno pokretano vozačko sedište u ovom paketu ima i opciju memorisanja više položaja. Kada ugasite automobil sedište se automatski pomera unazad kako bi vam olakšalo izlazak iz vozila.

To možda deluje zanimljivo prvih nekoliko puta ali, iskreno, brzo je počelo da nas iritira pa smo isključili ovu opciju.

U ovom paketu opreme dobijate i ambijentalno osvetljenje kabine, ali i područja oko vozila. Ispod retrvizora nalaze se LED diode koje osvetljavaju deo pored vrata, a sa unutrašnje strane kvake se nalaze diode koje osvetljavaju deo oko ručki za otvaranje vrata.
Na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno mesta, a za putnike pozadi iz centralne konzole izvučeni su i ventilcioni otvori, kako bi hlađenje i grejanje zadnjeg dela kabine bilo komfornije. Uprkos tome, Cee'd dobija minus što ni u ovom paketu opreme nije imao zadnji naslon za ruke sa držačima za čaše.

Prtljažnik je u odnosu na prethodnu generaciju narastao sa 340 na 380 litara uz nesmanjen komfor za putnike pozadi.

U testnom automobilu nalazio se dizel motor zapremine 1.6 litara sa 128 ks i obrtnim momentom od 260 Nm, koji je dostupan u rasponu od 1.900 do 2.750 o/min.

U svakodnevnoj vožnji moći ćete da se potpuno opustite i da ne brinete o velikim uzbrdicama i preticanjima. Nećete osetiti da vam telo uranja u sedište pri ubrzavanju, ali ćete bez ikakavih problema moći da krenete u regularno preticanje (pri legalnim brzinama) bez bojazni da će automobilu nestati snage na pola puta.
Zbog gomile dodatne opreme novi Cee'd neznatno je teži od prethodnika i čini nam se da se to malo odrazilo na ukupne preformanse. Mislimo da je prošla generacija bila nekako poletnija naročito pri startu iz mesta, iako to same brojke ne potvrđuju.

Upravljač ima tri nivoa podešavanja, "komfort", "normal" i "sport". Mislimo da je jasno da u "komfort" modu dobijate "najmekši" odziv volana, dok sportski mod omogućava bolji osećaj sa manje servo asistencije.

Uz obilnu upotrebu klima uređaja, test završavamo sa prosečnom potrošnjom od sedam litara. Van grada ta cifra se spuštala za dobra dva litra, ali nismo uspeli da dođemo do fabričkog proseka od četiri litra. Uz umereniju vožnju, bez klime i sa gorivom koje ne potiče sa naših pumpi, verujemo da je moguće doći i do te cifre.
Testirani automobil, sa popustom ako je vozilo dostupno na lageru, košta dobrih 21.090 evra! Da dobro ste pročitali. To je skoro dvostruko više u odnosu na baznu benzinsku varijantu (12.140 evra) koja je više nego pristojno opremljena.

Možda kupaca u Srbiji za ovaj model neće biti mnogo, ali se u Evropi za njega naprosto grabe i to uprkos krizi.

Sam se parkira

Model sa testa bio je opremljen i sistemom za asistenciju pri parkiranju. Vozilo samo skenira prostor između parkiranih vozila i daje signal vozaču kada pronađe parking mesto dovoljne širine.

Putem displeja vozaču se signalizira u kom trenutku treba da zaustavi vozilo, ubaci u rikverc, dok se za upravljanje brine sam automobil. KIA Cee'd 1.6 CRDi
zapremina motora 1582 ccm
snaga 94 kW (128 KS) pri 4.000 o/min
maks. obrtni moment 260 Nm pri 1.900-2.750 o/min
menjač manuelni 6 brzina
dimenzije 4310/1780/1470 mm
međuos. rastojanje 2.650 mm
prtljažnik 380/1.318 l
masa 1.375 kg
rezervoar 53 l
pneumatici 225/45 R 17
maks. brzina 197 km/h
ubrzanje 0/100 km/h 10,9 s
potrošnja (fabrička) 3,7/4,1/4,9 l/100 km
emisija CO2 109 g/km (97 g/km sa ISG)
Oprema: ABS, ESC, HAC, 6 vaz. jastuka, automatski dvozonski klima uređaj, Bluetooth konekcija, navigacioni uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, LED dnevna svetla i LED ambijentalno osvetljenje kabine i prostora oko vozila, prednji i zadnji parking senzori sa kamerom za parkiranje i sistemom za pomoć pri parkiranju.

"Pametni" ključ za beskontakno otključavanje i taster za pokretanje automobila, adaptivni ksenon farovi, TFT LCD Supervision sportski merni instrumenti sa putnim računarom, tempomat i limitator brzine, Flex Steer sistem podešavanja "tvrdoće" upravljača, aluminujumski naplaci od 17 inča.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više informacija i tehničke detalje o modelu KIA Cee'd možete naći na zvaničnom sajtu.

Kompletan cenovnik možete pogledati takođe na Kijinom zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: