Mercedes Off-Road

Kompanija Mercedes-Benz SCG organizovala je za novinare specijalnu off-road vožnju na Kopaoniku. Imali smo prilike da probamo kompletnu gamu Mercedesovih terenaca, a vozilo se stazama kojima prolaze samo traktori za izvlačenje drva.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.02.2013.

09:05

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mercedes je jedan od retkih proizvođača premijum automobila koji može da se pohvali velikom gamom terenaca i SUV vozila.

U ponudi su četiri modela, od kojih najstariji proslavlja 33 godine od početka proizvodnje. Pogađate, reč je o čuvenoj G klasi, koja je i danas nezamenljivo vozilo policijskih i vojnih snaga u mnogim zemljama širom sveta.

Pre godinu dana, Mercedes G klase dodatno je poboljšan, a obnovljenim verzijama mogu da se pohvale i Mercedes GLK i Mercedes GL koji tek što se pojavio na našem tržištu.

Neposredno pre njih, svetsku premijeru imao je i ML, tako da su svi Mercedesovi terenci doterani i više nego aktuelni.
Velika grupa novinara svoj put ka Kopaoniku započela je sa parkinga sedišta kompanije Mercedes-Benc SCG. Svađe oko toga ko će se voziti u kom automobilu nije bilo jer je svaki model podjednako atraktivan i ekskluzivan.

Vožnja autoputem ka Kruševcu bila je još jedna prilika da se ovi automobili probaju i na otvorenom.
Vaš izveštač je dobio retku mogućnost da se provoza na zadnjem sedištu ovih terenskih limuzina, s obzirom da je po opisu posla gotovo uvek za volanom ili bar na mestu suvozača. VIP tretman mu se dopao, pa je odlučio da ovu praksu češće ponavlja.

Potpuno odsustvo buke pri velikim brzinama, udobna zadnja fotelja, vrhunsko ozvučenje i zatamnjena stakla su pravi šlagvort za maštarenje o životu filmskih zvezda koje se najčešće voze u ovakvim automobilima.

Kao omaž tome, Mercedes je pre četiri godine priredio svetsku premijeru modela GLK upravo u filmu "Seks i grad" u kom je "glumio" prototip ovog vozila. Mercedes GLK detaljno je restilizovan 2012. godine.
S obzirom da smo do Kopaonika više puta stajali kako bi novinari mogli da isprobaju svaki od modela, na odredište smo stigli u popodnevnim časovima.

Mercedes nas je, kako i dolikuje ovakvom brendu, smestio u obnovljeno krilo hotela Grand, čije su sobe dizajnirane i opremljene po najvišim svetskim standardima.

Nakon uživanja u spa centru hotela i domaćim kulinarskim specijalitetima, naredno jutro smo dobro raspoloženi i odmorni započeli off-road vožnju putevima kojima retko prolaze i šumari.
S obzirom da je bilo dosta novinara iz lifestyle redakcija, koji se ne susreću baš često sa ovakvim vozilima i načinom vožnje, instruktori Mercedesa su nam dali nekoliko korisnih saveta.

Ovo je retka prilika da se koriste prave mogućnosti terenaca, kao što je upotreba reduktora i sistema za pomoć pri spuštanju na vrlo strmim nizbrdicama.

Njihov je zadatak da se sa što manje napora savlađuju vrlo strmi usponi ali i nizbrdice uz održavanje minimalne brzine od oko šest kilometara na čas i to bez intervencije vozača na kočnici.
Uz pomoć Nacionalnog parka Kopaonik i Skijališta Srbije, test vožnja je započeta od hotela Grand preko staze "Mašinac" do "Pajinog presla".

U početku nam se činilo da staza nije previše zahtevna jer smo, zapravo, vozili po ski stazi. Međutim, kako je nadmorska visina rasla, a put kojim smo vozili postajao sve manje gostoljubiv, rastao je i adrenalin.

Vezivanje pojaseva na svim sedištima je nešto što se podrazumeva u ovakvoj vožnji jer se lako može desiti da onaj ko je sedeo nevezan pozadi, završi u krilu vozača ili suvozača.
Zahtevnija terenska vožnja nastavljena je usponom do vrha "Karaman greben" koji se nalazi na 1.904 metara nadmorske visine.

Prepreke na putu su bile ne samo u vidu stena i veoma krupnog kamenja, već su pravi izazov stvarali i veliki useci u zemlji, nastali kao posledica otapanja snega i stvaranjem privremenih potoka.

Sa vrha "Karaman greben" kretalo se samim grebenom po izohipsi do vrha "Malog Karamana" i vrha "Bele reke".
Najzanimljiviji deo je bilo spuštanje takozvanom bob stazom do dna "Gvozdca", gde smo u potpunosti mogli da isprobamo mogućnosti vozila i da se upoznamo sa bogatom florom Kopaonika.

Uzbuđenja su nastavljena skijaškom veznom stazom u smeru od dna "Gvozdca" do "Jarma", a zatim preko "Crvenih bara" do vrha "Kukavice" na kom smo napravili predah uz veličanstven pogled.
Ovo je bila jedinstvena prilika da se provozamo stazama po kojima se kreću samo drvoseče i šumari u specijalnim vozilima.

S obzirom da nisu otvorene za javnost, već se nalaze pod specijalnom nadležnošću Nacionalnog parka Kopaonik, ekskluziva je utoliko bila veća.

Kralj bespuća

Jedan od najboljih terenaca na svetu i ujedno jedan od modela koji je najduže ostao u serijskoj proizvodnji je Mercedes G klase.

Predstavljen je prvi put davne 1979. godine, a od tada je doživeo mnogobrojne promene.

Vožnja ovog automobila je ostavila najjači utisak na nas. Ne samo zbog vrhunskih terenskih sposobnosti, već zbog šarma, atmosfere i načina na koji se vozi.
Ovo je ujedno i jedan najzanimljivijih automobila za vožnju koje smo imali prilike da isprobamo.

U pitanju je bio model G500 kabrio, čija cena počinje od 106.000 evra sa PDV-om. Prošle godine je unapređen do te mere da zapravo sa izvornom G klasom deli jedino spoljašnji izgled.

Unutrašnjost je takođe izmenjena, sve je na dugme, uključujući ručicu automatskog menjača, reduktora i blokade diferencijala.
Od opreme ima praktično sve što i najbolje opremljena S klasa.

Za ljubitelje originalne G klase sa izvornim izgledom spoljašnjosti i unutrašnjosti, ali sa najnovijim tehničkim rešenjima, Mercedes i dalje u ponudi ima ovaj model pod oznakom G klasa Professional.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više informacija i tehničke detalje o Mercedesovim terenskim vozilima možete naći na zvaničnom sajtu.

Kompletan cenovnik takođe možete pogledati na Mecedesovom zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: