Honda CR-Z GT

Hibridni pogon je prvi put u jednom serijskom automobilu iskorišćen u svrhu poboljšanja sportskih performansi. Ako su dosadašnji hibridi važili za "dosadne" automobile, Honda CR-Z je njihova sušta suprotnost.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2011.

21:52

Default images

Piše: Aleksandar Bursać, Izvor: Auto magazin

Ekologija i ušteda u potrošnji goriva za neke kupce automobila jednostavno nisu dovoljan argument. Honda je hibridnoj tehnologiji u modelu CR-Z dala potpuno novi značaj, tako da je njen zadatak u najvećoj meri da poboljša performanse, a zatim i da ima ekološki značaj.

Kod dosadašnjih modela je ekologija bila na prvom mestu, mada je u poslednje vreme trend da se vozaču ponudi i nešto radosti prilikom pritiskanja komande gasa. Za sada je fenomen hibrida u funkciji performansi i voznih karakteristika najizraženiji u Hondi CR-Z.
CR-Z nije samo prevozno sredstvo koje vam omogućava da se prevezete od tačke A do tačke B. To je auto koji se polako otkriva. U početku nismo očekivali mnogo iako već sama forma kupea Hondu CR-Z izdvaja od svih ostalih hibrida.

Skepticizam je polako nestajao sa ulaskom u kabinu. Vrlo nisko postavljena sedišta su samo početak uvoda u sportski karakter.

CR-Z nije baš prvi hibrid sa manuelnim menjačem, pre njega ga je imao Insight prve generacije u koji je tek kasnije ubačen i CVT. Razlika između njih je u tome što CR-Z ima šestostepeni menjač. Hladan metal na ručici i njen kratak i precizan hod sa karakterističnim klik-klak zvukom dodatno nagoveštavaju sportske ambicije.
Motor se startuje preko karakterističnog Hondinog crvenog tastera, ali prethodno morate ključem da date kontakt. I zvuk motora je blago sportski ali i auspuh sa specijalno projektovanim rezonantnim delovima.

Za razliku od Toyota, benzinski motor je kod Hondinih automobila stalno aktivan, osim kada je aktiviran "start-stop" sistem, što je bio slučaj kod CR-Z-a. Doduše, dok motor ne dostigne radnu temperaturu, "start-stop" nije u funkciji.
Iako je konstruisan na mehaničkoj platformi Jazza, CR-Z se u vožnji ponaša potpuno drugačije. Upravljač je direktniji, a ogibljenje osetno tvrđe.

Prva oštra krivina je dovoljna da se uverimo koliko je upravljanje precizno i da auto prati zadatu putanju kao po šinama – skoro kao karting. Nije ni čudo što se glavnim konkurentima smatraju MINI Cooper i Lotus Elise. Oba su sa performansama slična Hondi, mada je Lotus dosta skuplji.
Honda CR-X
Sigurno se pitate kako jedan hibrid može da bude sportski. Ideja konstruktora je bila da legendarni CR-X posluži kao uzor za konstruisanje CR-Z-a, koji samo podseća na prvu generaciju Insighta.
Prvi kilometar nije otkrivao ništa neobično. Ubrzanja su prosečna, na nivou klasičnog hečbeka sa 1,6 benzincem. Naravno, zato što je nakon startovanja motora CR-Z automatski podešen na "normal" mod, u kom se auto trudi da iskombinuje solidne performanse i nisku potrošnju.

Međutim, ovaj kompromis ipak više vodi računa o uštedi u potrošnji nego o dobrim ubrzanjima. Sa desne strane volana nalaze se tri retro tastera preko kojih se menja karakter automobila.
Pritiskom na "sport" dugme, auto bukvalno postaje tjuniran. Puna funkcija elektro-motora tek sada dolazi do izražaja. Iako raspolaže sa svega 14 "konja", njegov uticaj je veoma veliki.

Naravno, u "sport" modu je i sistem ubrizgavanja goriva remapiran, tako da iz benzinca izvlači maksimum snage. Odziv na komandu "gasa" je daleko oštriji u odnosu na "normal" mod, a auto snažno povlači bez obzira na broj obrtaja. Time je elektro-motor praktično dobio ulogu koju imaju turbina i kompresor. Njegov efekat u vožnji je vrlo impresivan.

Međuubrzanja su snažna, čak i pri velikim brzinama tako da bez problema možete da ubrzavate na autoputu kao da vozite turbo-dizel. Tada se otkriva i mana koja se odnosi na buku iz pravca točkova. CR-Z je ipak najzanimljiviji za vožnju po gradu, što zbog malih dimenzija i okretnosti, što zbog dobrih performansi.
Iako je hibridni sistem gotovo identičan onom na Insightu i Civic Hybridu, CR-Z se od njih razlikuje po tome što, osim manuelnog menjača, ima i benzinski motor veće zapremine.

Umesto 1,3 ima 1,5 litara i osetno veću snagu od 114 KS, tako da u zbiru sa elektro-motorom ima ukupno 124 KS i 174 Nm obrtnog momenta. Iako na papiru to ne deluje impresivno, praksa je drugačija, pogotovo kada osetite lakoću sa kojom se motor zavrti na preko 6.000 obrtaja i lakoću sa kojom se postižu međuubrzanja.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4080/1740/1395 mm
Kada vas prođe želja za adrenalinom, na scenu stupa "ekon" mod koji redukuje snagu benzinca i do maksimuma koristi baterije i snagu elektro-motora. Auto je tada dosta tromiji ali je i potrošnja niža.

U suštini, fabrički deklarisanu potrošnju nismo uspeli da dostignemo. Realnost po gradu je oko 7 l/100 km, što je u rangu sa motorima male zapremine. Pri 120 km/h troši za oko litar manje, pre svega, zahvaljujući odličnoj aerodinamici i dugačkom šestom stepenu prenosa koji omogućava da se motor vrti na svega 2.800 o/min. Pri 130 km/h obrtomer pokazuje 3.100 o/min.

Inače, u ovom modu se i najviše troši baterija, čija se energija kao i kod ostalih hibrida regeneriše prilikom usporavanja i kočenja. Za razliku od Toyotinog, Hondin sistem hibridnog pogona ne omogućava vožnju isključivo na električnu energiju, što u slučaju CR-Z-a nije ni potrebno, s obzirom na njegovu namenu i filozofiju.
Atmosfera u kabini je vrlo originalna, pre svega zbog zanimljivog osvetljenja komandne table, ali i zbog ozvučenja natprosečnog kvaliteta koje podrazumeva i sabvufere u prtljažniku prilično velike zapremine. Kvalitet materijala i završne obrade je na visokom nivou, tako da se mala Honda i ne razlikuje od sličnih automobila premijum segmenta.
Fabrika naglašava da CR-Z ima 2+2 mesta za sedenje. Pozadi je slična situacija kao nekada u CR-X-u, dakle na pomoćnim sedištima ima mesta samo za dvoje dece, pa čak i ona bi morala da sede ukoso.

Jedino, utisak donekle kvari originalno dvodelno zadnje staklo po kom je i CR-X bio čuven. Na žalost, nema zadnji brisač, a i da ga ima, ne bi bio od velike koristi. Po kiši se donji deo prozora toliko zaprlja zbog toga što je vertikalan, da je gotovo nemoguće gledati kroz njega.
Sa minimalnim manama i mnoštvom vrlina, Honda CR-Z je toliko specifičan auto da se njegovi konkurenti na globalnom nivou mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Možda će nekome cena na prvi pogled delovati previsoko, ali kada se uzme u obzir nesvakidašnje zadovoljstvo u vožnji i poslednja reč tehnike, CR-Z postaje vrlo zanimljiv izbor.

Cena: 21.900 evra; Cena testiranog modela: 27.500 evra

Više o cenama za Hondu CR-Z saznajte ovde
Honda CR-X
Po ugledu na CR-X

U suštini, CR-Z je po svom stilu i voznim karakteristikama pravi duhovni naslednik modela CR-X koji se pojavio davne 1983. godine. Prva generacija se proizvodila do 1987, a druga do 1991. godine. Bili su poznati po svom izrazito sportskom karakteru i malim dimenzijama, a posebno je na ceni bila "VTEC" verzija sa motorom zapremine 1,6 litara i 150 "konja". Nakon toga se pojavljuje targa model sa istom oznakom na evropskom tržištu, ali se u odnosu na izvorni CR-X dosta razlikovao po svom duhu i karakteru.
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Auto godine u Japanu

Japanski automobil godine za 2010. godinu je Honda CR-Z. Ova prestižna nagrada sa tradicijom dugom 30 godina pripala je Hondi jedanaest puta do sada. CR-Z je osvojio ovu titulu kao automobil sa drugačijom idejom u odnosu na ostale automobile danas, a koji objedinjuje zabavnu i sportsku vožnju sa niskom potrošnjom goriva i smanjenim zagađenjem životne sredine.
Benzinski motor
Zapremina 1497 ccm
Snaga 84 kW (114 KS) pri 6100 o/min
Maks. obrtni moment 145 Nm pri 4800 o/min


Elektromotor
Snaga 10 kW (14 KS) pri 1500 o/min
Maks. obrtni moment 78,4 Nm pri 1000 o/min


Honda CR-Z GT
Kombinovana snaga 91 kW (124 KS) pri 6100 o/min
Maks. komb. obrtni moment 174 Nm pri 1000-1500 o/min
Dimenzije (dužina/širina/visina) 4080/1740/1395 mm
Međuosovinsko rastojanje 2435 mm
Zapremina prtjažnika 233/401 l
Zapremina rezervoara 40 l
Masa 1198 kg
Pneumatici 195/55 R 16
Maksimalna brzina 200 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s
Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano) 6,1/4,4/5,0 l/100 km
Emisija CO2 117 g/km
Oprema

Honda CR-Z se prodaje u tri paketa opreme, Base, Sport i GT. Auto sa testa je imao oznaku GT, što je ujedno i najbogatiji paket. Kao i kod ostalih modela, Honda nudi vrlo bogatu osnovnu opremu, tako da Base podrazumeva ESP i sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova, ABS, EBD, putni računar, šest vazdušnih jastuka, MP3 ozvučenje sa šest zvučnika, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, elektro podesive retrovizore sa grejačima, elektro pokretane prozore, pa čak i automatski klima uređaj i grejače sedišta! Većina vozača bi bila zadovoljna sa ovakvom opremom, a takav CR-Z uz subvenciju Vlade od sto hiljada dinara košta 21.900 evra sa PDV-om.
Ko želi viši nivo luksuza, Sport paket dodatno obuhvata kožom obložen multifunkcionalni volan i ručicu menjača, aluminijumske nožne komande, USB priključak, svetla za maglu i alu felne. Najopremljenija je GT verzija, koja je dodatno opremljena tempomatom, premijum audio sistemom sa sabvuferima, elektro-preklopivim retrovizorima, specijalnim ambijentalnim osvetljenjem, senzorima za svetla i kišu, zadnjim parking senzorima, ksenonskim farovima i blutut konekcijom za mobilni telefon.

Pročitajte više o modelu Honda CR-Z Turbo

Honda CR-Z na promociji magazina

Više fotografija Honde CR-Z GT pogledajte u našoj galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: