Automobili

Ponedeljak, 08.01.2024.

14:29

MUP upozorava vozače: Nigde bez zimskih guma i smanjite brzinu, nesreće od ranog jutra

Dan je počeo sa saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima i već u sedam časova je zabeležena prva takva nezgoda, a do sad su dogodila tri udesa u kojima su stradali ljudi.

Izvor: Izvor: Tanjug

MUP upozorava vozače: Nigde bez zimskih guma i smanjite brzinu, nesreće od ranog jutra
Foto: Andre Engelhardt/Shutterstock

Zbog padavina i niskih temperatura stvara se led na kolovozu i zato je potrebno koristiti zimske gume i prilagoditi brzinu uslovima u saobraćaju i stanju puta, izjavio je danas za Tanjug pukovnik saobraćajne policije Zlatko Belencan.

"Zimski pneumatici su obavezni, zato što letnji pneumatici gube svoje svojstvo prilikom kretanja ispod sedam stepeni. Danas je već oko nule, tako da zbog toga su potrebni zimski pneumatici, brzina da se prilagodi stanju puta i uslovima u saobraćaju", naveo je Belencan.

On je podsetio da je današnji dan počeo sa saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima i već u sedam časova je zabeležena prva takva nezgoda, a do sad su dogodile tri nesreće u kojima su stradali ljudi.

Belencan savetuje vozačima da isplaniraju više vremena za putovanje, kako ne bi došli u situaciju da povećaju brzinu i tako ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

"Iako je dozvoljena brzina, recimo, 50, ukoliko je takvo stanje (loše) vidljivosti, smanjiti brzinu kretanja, naročito na autoputu, zato što očekujemo pojačan intenzitet saobraćaja, povratak sa zimskih centara i pojačan tranzit kroz zemlju", rekao je Belencan Tanjugu.

On je savetovao pešacima da prelaze kolovoz na obeleženim pešačkim prelazima i da, ako se kreću van naselja, obavezno imaju na sebi svetloodbojnu tkaninu, da bi vozači mogli blagovremeno da ih uoče.

Pročitajte još:

Krećete na put po snegu? "Sitnice" čuvaju glavu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: