Poslednji Golf GTI sa manuelnim menjačem FOTO

Sportski automobili i manuelni menjači bili su neraskidivo povezani do pre nekoliko godina, a onda su stigli neki novi trendovi.

Automobili

Izvor:

Petak, 01.09.2023.

09:20

Poslednji Golf GTI sa manuelnim menjačem FOTO
Foto: VW promo

Najpre je tehnološki napredak učinio automatske menjače bržim od najbržih manuelnih, a zatim su postali nešto pristupačniji i samim tim kompatibilniji sa nižim segmentima automobila.

Volkswagen je ovde napravio veliki korak napred, a njegov DSG menjač je postao zlatni standard. Međutim, oni koji vole kombinaciju impresivne snaga i manuelnog menjača do sada su imali izbor.

Volkswagen je upravo predstavio poslednji GTI opremljen manuelcem.
Foto: VW promo
U pitanju je Golf GTI 380 za američko tržište, koji će se nuditi sa ručnim menjačem u svim nivoima opreme. Prepoznaćete ga po 19-inčnim točkovima pozajmljenim iz specijalne verzije Golfa R za 20. godišnjicu tog modela.

Krov i detalji karoserije, kao što su retrovizori, obojeni su u kontrastno crnu, ali su takođe zadržani prepoznatljivi crveni detalji.

Ovaj GTI je takođe prvi te vrste koji se nudi u novoj nijansi Graphite metalik sive, uz već uobičajene nijanse iz palete boja.
Foto: VW promo
U kabini je, međutim, najinteresantniji detalj ručica menjača, pogotovo što je u pitanju američko tržište nesklono manuelcima. Ovo je nešto što Volkswagen ubuduće neće nuditi.

Ispod haube nema promena. I dalje je tu 2.0 TSI sa 245 KS i 370 Nm. Kao opcija se nudi i automatski menjač, koji će uskoro postati standard i za R verziju.

I na kraju cena. Ovaj model u Americi startuje od 32.485 dolara, što je otprilike 29.900 evra. Inače, najjeftinija opcija za Golf GTI u SAD je 30.450 dolara.
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: