Istorijski preokret: Volkswagen više nije najprodavaniji u Kini

Kineski BYD pretekao je Volkswagen na listi najprodavanijih auto-marki.

Automobili

Izvor:

Nedelja, 04.12.2022.

11:26

Istorijski preokret: Volkswagen više nije najprodavaniji u Kini
Foto: BYD promo

Prema podacima CMB-a (China Merchants Bank International) domaći automobilski gigant je tokom novembra na kineskom tržištu prodao čak 152.863 vozila, što je rast od čak 83 odsto u odnosu na isti mesec 2021.

Istovremeno, Volkswagen je prodao 143.602 automobila, uz pad od 0,3% i spustio se na drugo mesto na listi najpopularnijih auto-brendova u Kini.

Ukoliko Volkswagenovom rezultatu dodamo 36.847 prodatih Audija, Volkswagen bi zadržao vodeće mesto, prenosi Rojters.

Iako za konačnu mesečnu poziciju nedostaju podaci za nekoliko poslednjih dana u novembru, gotovo je sigurno da će BYD prvi put u istoriji biti najprodavanija auto-marka na kineskom tržištu.

Uspeh je tim veći pošto BYD u ponudi ima isključivo električne automobile i plug-in hibride. A kad smo kod električnih automobila, treba spomenuti i uspeh kompanije Tesla koja je udvostručila prodaju u Kini, prvenstveno zahvaljujući sniženju cena.

Podsećamo i da BYD planira snažniji angažman u Evropi, gde će ponuditi vrlo konkurentne modele. Gamu bi uskoro trebalo da čini čak pet modela ovog brenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: