Proizvodnja Smarta seli se u Kinu, da li Evropa ostaje bez još jednog auto-brenda?

Kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 50 odsto udela u brendu Smart od Daimlera. Zajedno će proizvoditi male gradske automobile, koji će ubuduće umati isključivo električni pogon.

Izvor: RTS
Podeli
Smart Vision EQ ForTwo električni koncept iz 2017. (Foto: Smart promo)
Smart Vision EQ ForTwo električni koncept iz 2017. (Foto: Smart promo)

Smart automobili će se od 2022. godine proizvoditi u Kini. Da li će tako Evropa ostati bez još jednog brenda?

Za mnoge koji poseduju Smart vozila kod nas dobra je vest da će moći još bar 15 godina da imaju tehničku podršku za sadašnja vozila preko ovlašćene mreže Mercedesa, prenosi RTS. Međutim, novi električni Smartovi imaće izdvojenu prodaju i servis.

Novi električni modeli stižu od 2022. godine pa nadalje. Mercedes-Benz će voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, a Geely će voditi sektor za inženjering.

"Neće biti razlike u kvalitetu, idemo na premijum brend koji će i po standrardu plastike i standardu elektrokomponenti biti na visokom svetskom nivou", kaže Ola Kalenius iz Daimlera.

Glavna prodaja se očekuje u Kini koje je inače i najveće automobilsko tržište u svetu.

"Imamo ambicizne planove za proizvodnju od 100.000 do 350.000 malih gradskih automobila. Godišnje to će biti veliki profit i za Mercedes ali i za Geely", tvrdi Li Šufu iz te kineske kompanije.

Do lansiranja novih modela 2022. godine, sadašnji Smart automobili nastavljaju da se proizvode u Daimlerovim pogonima u Francuskoj i Novom Mestu u Sloveniji, ali samo u verzijama sa električnim pogonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu