VW vidi budućnost u konektovanim automobilima koji se mogu deliti

U nemačkom proizvođaču, budućnost automobila vide kao mnogo više od jednostavnog četvorotočkaša koji služi za prevoz i završavanje obaveza. Automobili će se integrisati sa našim svakodnevnim životima na načine koji su se u prošlosti činili nemogućim.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

14:20

VW vidi budućnost u konektovanim automobilima koji se mogu deliti
Foto: Volkswagen

Ranije ove godine, Volkswagen je otkrio svoje planove za takozvani automobilski cloud – VW Automotive Cloud – platformu koja će omogućiti nesmetano i glatko iskustvo za vozače od momenta ulaska, preko korišćenja, pa do napuštanja automobila, uvodeći nas u novu eru povezanih vozila.

Zasnovan na Microsoft Azure cloudu i IoT Edge platformi, Automotive Cloud će omogućiti vozačima da bez napora zadrže kontrolu nad svojim profesionalnim i privatnim životima.

Od ulaska u automobil u kojem ih čeka ista muzika koju su upravo slušali u svojoj dnevnoj sobi, do upravljanja kalendarom obaveza i obavljanja radnih sastanaka preko Skype-a, automobil će se razviti u fizičkog i digitalnog asistenta od neprocenjivog značaja.

Osim aistencije pri individualnim potrebama, mogućnosti Volkswagen Automotive Clouda mogu se proširiti i na organizacije i kompanije.

Automobili kao usluga: Budućnost deljivih vozila

Foto: Volkswagen
"Ono što želimo da postignemo je budućnost u kojoj svako Volkswagen vozilo može da se deli među korisnicima, na sve načine koji mogu da se zamisle“, kaže Heiko Huettel, šef Connected Car-a u kompaniji Volkswagen.

Za nemačkog proizvođača budućnost konektovanih vozila nadilazi automatizaciju, pa čak i digitalnu asistenciju.

"Želimo budućnost u kojoj možete da pronađete i uđete u automobil koristeći samo svoj pametni telefon kao ključ, ili da omogućite prijateljima i porodici da pozajme vaš automobil dok vi niste tu, tako što ćete im jednostavno odobriti pristup putem aplikacije. Mislim da bi ovo moglo da ima veliki uticaj na saobraćajnu infrastrukturu uopšte."

Saradnja sa kompanijom Microsoft

Kao deo partnerstva sa Microsoftom, Volkswagen će u SAD, blizu sedišta ovog IT giganta u Redmondu, otvoriti novu kancelariju za razvoj automobilskog clouda.

Microsoft će Volkswagenu pružiti praktičnu podršku u uspostavljanju nove kancelarije, uključujući i asistenciju u procesu zapošljavanja, upravljanja ljudskim resursima, kao i konsultantske usluge.

Očekuje se da će u bliskoj budućnosti kancelarija zapošljavati oko 300 inženjera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: