Kakve promene očekuju VW sa novim direktorom?

Herbert Dis će preispitati svaki od 12 brendova koji posluju u okviru VW grupacije, a neki bi možda mogli da budu i prodati.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

11:47

Kakve promene očekuju VW sa novim direktorom?
Herbert Dis

Volkswagen ne nosi slučajno epitet "automobilskog giganta". Pored matičnog brenda, pod njegovom kapom nalaze se Audi, Porsche, Bentley, Škoda, Seat, Lamborghini, Bugatti, ali i motorciklistički brend Ducati, kamionski Scania i MAN, te kompanija VW komercijalna vozila.

Grupacija je toliko velika da širom sveta ima čak 120 fabrika pod svojom upravom. Novi direktor Volkswagena, Herbert Dis, najavio je u svojim planovima između ostalog i redukciju grupacije.

On je kazao da će svi brendovi biti pod lupom u narednom periodu, a neki bi mogli da budu i prodati kako bi nakon reorganizacije u grupi ostale samo "najsnažnije marke".

Dis nije spominjao konkretna imena, ali malo je verovatno da će se VW odreći nekog od automobilskih brendova, s obzirom da je čak i Seat, koji je donedavno bio u finansijskim problemima, sada profitabilan. Škoda je sve važniji šraf u grupaciji, a dobru zaradu donose i premijum marke.
Aktuelni VW logo biæe restilizovan 2019.
Spekuliše se da je jedan od kandidata za prodaju Ducati. Mogućnost prodaje ovo proizvođača motocikala spominjana je i 2017. u više navrata, čak se u medijima govorilo o sumi od 1,8 milijardi dolara, ali to se na kraju nije dogodilo.

Inače, osim postavljanja novog direktora, nadzorni odbor Volkswagena protekle sedmice doneo je odluku i o reorganizaciji Volkswagen grupe u šest svetskih poslovnih regija, sa Kinom kao posebnom, sedmom oblasti.

Takođe, grupacije će biti podeljena u tri podgrupe – u prvu će biti svrstani velikoserijski brendovi, drugu će činiti "premium", a treću "superpremium" marke. Novi direktor će ujedno biti zadužen i za razvojno-istraživački sektor VW grupe, ali i za premijum marku Audi.

Što se tiće samog brenda Volkswagen, on će 2019. dobiti i novi logo, sa ciljem da se njegov izgled uskladi sa prikazom na digitalnim ekranima u automobilima, ali i na smartfon uređajima. Aktuelni logo predstavljen je 2012. godine, sa naglašenim trodimenzionalnim izgledom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: