40 godina legendarne staze Nardo

Jedna od najpoznatijih test staza na svetu, italijanski Nardo, obeležava jubilej - četiri decenije od izgradnje.

Podeli

Smeštena na jugu Italije, ovalna kružna pista dužine 12,5 km konstruisana je za potrebe brzinskih testova.

Staza Nardo (dobila ime po obližnjem gradiću) otvorena je 1975. godine. Prvi vlasnik bio je FIAT, a kontrolu je 2012. preuzeo Porsche, i od tada nosi naziv "Nardo tehnički centar".

Nemački proizvođač koristi je kao svoj test poligon a jedan od razloga zašto je odlučio da kupi baš ovu pistu je pogodnost lokalne klime - praktično, na njoj se može voziti tokom čitave godine. Stazu koriste i drugi proizvođači za brzinske testove.

Nardo je najbrža kružna staza na svetu. Vozeći McLaren F1, bivši vozač Formule 1, Džonatan Palmer, zabeležio je prosečnu brzinu 371,7 km/h.

Osim čuvene kružne piste, kompleks Nardo sadrži i druge staze i test poligone koji se prostiru na površini od 700 hektara.

Porsche planira proširenje kapaciteta i modernizaciju staze kako bi ona služila svojoj svrsi i u narednih 40 godina.

Vesti

Nova Astra za trkačku stazu

Opel proširuje aktivnosti kada je reč o vozilima namenjenim trkama turističkih automobila. Trenutno je u razvoju model zasnovan na novoj Astri a testiranja počinju već na jesen.

Vesti petak 31.07. 12:37 Komentara: 3

Kina "kvari" planove Audija

Audi je snizio progozu prodajnih rezultata za tekuću godinu usled slabljenja tražnje u Kini, koja je najvažnije tržište za tog proizvođača luksuznih automobil.

Vesti četvrtak 30.07. 17:17 Komentara: 7
strana 1 od 44 idi na stranu