Predstavljen BMW i3

BMW je u ponedeljak 29. jula predstavio električni model i3 i na taj način otvorio novo poglavlje u svojoj istoriji.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

08:35

Default images

Promocija je održana na tri lokacije istovremeno, u Njujorku, Londonu i Pekingu, a osim čisto električnog, kupcima će biti ponuđen i model sa dodatnim benzinskim motorom koji će imati produženi domet kretanja.

Pogledajte promotivni video za BMW i3:



Serijski model i3, kao prvi elektromobil iz nove "i" serije, stiže dve godine posle istoimenog koncepta i, mada dosta liči na njega, postoje i neke očigledne razlike.
Detalj sa londonske premijere
S obzirom da je reč o tehnološki drugačijem proizvodu od ostalih BMW automobila, bavarski proizvođač želeo je da se i3 i stilski razlikuje od ostatka game.

Automobil ima dvobojnu karoseriju, pri čemu su hauba, krov i vrata prtljažnika u crnoj boji. Na prednjem delu ističu se LED farovi u obliku slova "U", a zahvaljujući karakterističnim "bubrežastim" detaljima na maski hladnjaka, iznad kojih se nalazi BMW-ov amblem, kod posmatrača je otklonjena svaka dilema o kom proizvođaču je reč.
Slično kao kod modela Ford B-MAX, i BMW i3 nema centralne krovne nosače. Umesto toga, vrata su dodatno ojačana, kako bi učvrstila konstrukciju u slučaju prevrtanja automobila. Putnička kabina konstruisana je u obliku ćelije od plastičnih materijala ojačanih ugljeničnim vlaknima.

Zadnja vrata su znatno kraća od prednjih u otvaraju se u suprotnom smeru, ali zahvaljujući odsustvu "B" stuba putnici koji sede pozadi neće imati problema prilikom ulaska.

Iako se radi o relativno malom automobilu, koji je pre svega namenjen vožnji po gradu, BMW je i3 postavio na velike, 19 i 20 inčne alu felne.
S obzirom da se radi o vozilu nulte emisije, u BMW-u su težili da njegova unutrašnjost bude izrađena od prirodnih ili recikliranih materijala, a enterijer se stilom dosta razlikuje od standardnih BMW automobila.

Kupcima će biti dostupna tri različita nivoa opreme, Loft, Lodge i Suite. Čak i osnovni model biće bogato opremljen, pa će između ostalog imati i USB/Bluetooth/SIM card dodatke i 6,5 inčni ekran iDrive sistema, postavljen na vrh centralne konzole. Drugi, sličan ekran, nalazi se ispred vozača i predstavlja zamenu za standardnu instrument tablu.
Među opcijama u ponudi su GPS navigacija, automatska klima (manuelna je standard), grejana prednja sedišta, elektropokretni stakleni krov...

Zavirite u unutrašnjost BMW-a i3:



Elektromotor od 170 ks (125 kW), koji pokreće BMW i3, dobija energiju iz litijum-jonske baterije kapaciteta 22 kWh. Snaga se prenosi na zadnje točkove, a vozaču je na raspolaganju konstantnih 250 Nm obrtnog momenta.
BMW i3 svideće se onima koji cene snažna ubrzanja, s obzirom da je automobilu potrebno 7,2 s da stigne od 0 do 100 km/h. Maksimalna brzina je 150 km/h što je potpuno prihvatljivo ako se u obzir uzme osnovna namena ovog vozila.

Uostalom, maksimalna brzina će se retko dosezati, jer se tada električna energija iz baterija troši velikom brzinom, pa se domet značajno skraćuje.

BMW tvrdi da i3 sa jednim punjenjem baterije može da pređe između 130 i 160 km. To je prema rečima ljudi iz kompanije sasvim dovoljno, jer tipičan korisnik kome je ovaj model namenjen prosečno dnevno pređe 64 km.

Kompanija nije saopštila koliko vremena je potrebno za dopunu baterije.
U slučaju da vozač ima potrebe da dnevno pređe veće razdaljine od maksimalnog projektovanog radijusa kretanja, kupcima se nudi i verzija sa produženim dometom.

Dodatni dvocilindrični benzinski motor služi samo kao generator električne energije i u stanju je da omogući maksimalni domet u vožnji od oko 300 km.

Pogledajte kako izgleda BMW i3 sa produženim dometom kretanja:



BMW je i pre promocije saopštio da će se i3 u Nemačkoj prodavati po ceni od 34.950 evra, dok će model opremljen dodatnim motorom koštati od 39.450 evra.

Automobil će se naći u prodaji u novembru, najpre na nemačkom tržištu.

Pogledajte galeriju fotografija BMW-a i3.

Saznajte više tehničkih detalja o BMW-u i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: