Mercedes SUV na struju - 400 ks i 500 km autonomije

Uz Volkswagen, još jedan nemački proizvođač budućnost vidi u elektrifikaciji automobila, a koncept Generation EQ prvi je korak ka realizaciji produkcijskog SUV vozila na struju.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

10:53

Mercedes SUV na struju - 400 ks i 500 km autonomije

Mercedes Generation EQ predstavlja najavu nove, električne familije vozila sa trokrakom zvezdom, koja će se prodavati pod oznakom brenda EQ. Uvid u dizajn i tehnologiju koja će se koristiti za ovu grupu modela, pruža nam SUV koncept koji je premijeru imao na aktuelnom sajmu automobila u Parizu.
Mercedes Generation EQ pokreću dva elektromotora čija ukupna snaga dostiže 402 ks, a maksimalni obrtni moment 700 Nm. Zahvaljujući paru elektromotora, automobil ima stalni pogon na sva 4 točka.

Proizvođač tvrdi da sa punim baterijama, smeštenim u podu između osovina, SUV može da pređe i do 500 km.
Baterije su inače dizajnirane i proizvedene u okviru Mercedesove matične kompanije, Daimler, a njihov kapacitet je 70 kWh. Prema fabričkim podacima, Generation EQ koncept u stanju je da od 0 do 100 km/h ubrza za samo 5 s.
Foto: Newspress
Mercedes je odlučio da njegov prvi automobil iz nove generacije električnih vozila bude upravo SUV, zbog rastuće popularnosti modela iz ovog segmenta. Osim što će se razlikovati po vrsti pogona, EQ Mercedesi će se izdvajati od ostalih modela ove marke i po specifičnom dizajnu, sa dosta LED tehnologije, kako u farovima i stop svetlima, tako i za ambijentalno osvetljenje.
Slično je i u unutrašnjosti vozila gde dominira minimalistički, futuristički dizajn sa velikim ekranom na komandnoj tabli. Mercedes kaže da trenutno radi na novoj modularnoj mehaničkoj platformi koja je namenjena isključivo modelima na struju.

Prvi serijski automobil pojaviće se 2019, a u pitanju je SUV zasnovan upravo na konceptu Generation EQ.
Do momenta kada se prvi EQ nađe na putevima, nemački proizvođač očekuje da će tehnologija punjenja baterija biti unapređena, pa će vreme potrebno za dopunu biti znatno kraće nego danas. Tome će doprineti i novi evropski CCS (European Combined Charging System) standard za punjenje baterija.
Za sada, Mercedesov EQ koncept moguće je puniti na običnoj kučnoj utičnici, brzom punjaču, ali i bežičnim putem, objašnjavaju u toj kompaniji. Kako kažu u Mercedesu, kada punjači od 300 kW postanu stvarnost, automobil će sa 5 minuta punjenja baterija moći da pređe narednih 100 km.
Prvi čovek kompanije, Diter Ceče, najavio je da će serijski električni SUV, zasnovan na prikazanom konceptu, koštati otprilike kao srednje opremljeni Mercedes GLC. On očekuje da do 2025. godine porodica Mercedesovih električnih vozila bude proširena na čak 10 modela.

Pogledajte video: .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: